instagram
 
instagram

Sport

Чувамо ћирилицу: Гимнастика поново у фокусу

RTV Subotica • Redakcija TV Subotica • 30. jun 2022. • 10:57 •

Чувамо ћирилицу: Гимнастика поново у фокусу

Последњи успеси такмичара Гимнастичког клуба „Партизан Жељезничар” су потврда да се у Суботици квалитетно тренира, као и да се негују и развијају базични и појединачни спортови, што је важно из много разлога. Настављена је традиција добрих резултата Суботичана на државним шампионатима, започета још давне 1949. Тада је шампион ондашње државе био Јосип Кујунџић-Кејо, да би његов успех поновио до данас непревазиђени ас, Зоран Ивановић, и то у два наврата, 1975. и 1977. У протеклих 40 година наш град је дао низ квалитетних гимнастичара, који су били у самом врху на домаћим такмичењима. Многи од њих репрезентовали су нашу земљу и на Балканским и Медитеранским играма и шампионатима Европе. Гимнастичко друштвo „Партизан Жељезничар” је до данас изнедрило близу 20 репрезентативаца, а уз поменуте Јосипa Кујунџићa - Кеју и Зорана Ивановића, ту су још и Антун Катанчић, Еде Мађар, Габор Сабо и други. Млађим категоријама се у овом гимнастичком друштву посвећује посебна пажња и управо због тога млади и данас бележе врхунске резултате. Перјаница нове генерације је Филип Кулић, најбољи млади такмичар у земљи и вишеструки освајач медаља на домаћим и међународним такмичењима. Последњи у низу великих резултата је победа на шампионату државе, а Филип каже да је посебно задовољан што је постигао напредак у одређеним елементима.

— Веома сам задовољан последњим резултатима, посебно на прескоку јер сам успео да савладам и неке теже елементе, што ће ми, вероватно, бити од користи у будућности. Додатни мотив ми је и то што се у јуниорској конкуренцији види напредак и код осталих такмичара. Ако упоредимо резултате из периода када смо били у пионирском узрасту, многи су данас бољи, а то и мене тера да радим више и будем сваким даном барем за нијансу квалитетнији. У суштини, у овом узрасту може за годину или две много тога да се постигне, да се унапреди, и због тога није лако остати на врху. Али, момци из других клубова су ме дефинитивно инспирисали да и ја будем бољи.

Да ли си током ове сезоне направио одређени искорак на појединим справама?

— Да, много ми је драго што сам на прескоку урадио вежбе и елементе које раније нисам успевао, па ми се чини да сам сада своје наступе у тој дисциплини приближио наступима у партеру, који ми иде најбоље. Мислим да ћу наставити у добром правцу. Сарадња са тренером је одлична, ту су неки талентовани млађи такмичари који ме додатно мотивишу, али ми у Суботици недостаје конкуренција међу такмичарима који су моја генерација.  

Филип Кулић је ученик Гимназије „Светозар Марковић” и недавно је награђен и у својој школи заједно са осталим ученицима који су постигли вредне резултате на покрајинским и републичким школским такмичењима. Саветује основцима да се што пре опробају у гимнастици, која јесте захтеван спорт, али, како каже, то не треба да их брине јер је добро располагање временом прави рецепт за успех како у школи, тако и у спорту.

За велике резултате није довољна само жеља спортиста и труд њихових тренера. Неопходни су и добри услови, квалитетна опрема, одласци на припреме, стручна медицинска подршка, и све оно што најуспешније гимнастичаре на светском нивоу издваја од оних просечних. Као што видимо,у Суботици талената има, али је сала у Соколском дому, односно згради „Јадрана” одавно зрела за обимну реконструкцију, укључујући и справе за вежбање, међу којима има и таквих на којима су тренирали шампиони поменути на почетку текста, дакле пре безмало пола века. И управо је градоначелник Стеван Бакић нагласио, приликом пријема за успешне гимнастичаре, да ће руководство града учинити додатне напоре да овим талентованим младим људима обезбеди нову опрему и боље услове за рад.

— Филип Кулић је на Првенству Србије у Новом Саду, крајем маја, постао јуниорски првак државе у вишебоју и на том првенству укупно је освојио шест медаља. У име Града Суботице, свих Суботичана и своје лично име  захваљујем  се младим такмичарима и њиховим посвећеним тренерима што одржавају традицију квалитеног бављења гимнастиком у Суботици, радећи у веома изазовним условима. Магија је из каквих се просторија и справа на којима раде ови талентовани гимнастичари рађају овакви шампиони. Обећао сам им да ћемо, осим редовне подршке коју пружамо, у наредном периоду дати све од себе да се справе обнове, односно купи нова спортска опрема на којој ће да вежбају садашњи и будући шампиони – обећао је Бакић.

Тренер гимнастичара „Партизан Жељезничара”, Роберт Милутиновић је истакао како су после дуго времена Град, Спортски савез Суботице и један градоначелник препознали рад и резултате суботичких гимнастичких друштава.

— Драго нам је што су наш рад и резултати почели да се цене. Верујемо да ћемо добити нове справе које нам је обећао градоначелник Бакић, па се надамо да ћемо, радећи у бољим условима, остваривати још запаженије резултате — рекао је Милутиновић.

У уводу смо напоменули да је развој базичних спортова важан из много разлога. Пре свега, бављење гимнастиком у раном узрасту значи много већи опсег покрета за дете, а кроз покрете активирање свих мишића у телу. Гимнастика носи са собом и стицање здравих животних навика, социјализацију кроз игру и спорт, а то су тек неки од бенефита које чекају децу која се прикључе тренинзима. Чињеница је да су велики резултати у сениорској гимнастици тешко достижни, као и да овај спорт не спада у ред најплаћенијих и најбоље рекламираних. Али, како је једном лепо рекао Зоран Ивановић, гимнастика деци нуди нешто много значајније, а то је прилика да стекну вештине због којих ће се осећати сигурније, вештије и способније да се ухвате у коштац са најразличитијим препрекама које живот носи. И то им нико не може одузети. А када се обистине речи градоначелника и у гимнастичку салу стигну нове и боље справе, верујемо да ће будуће генерације умети да их искористе, и наставе путем Филипа Кулића и старијих шампиона. 

Текст је објављен у овиру пројекта „Чувамо ћирилицу”, који је суфинансиран из буџета Града Суботице. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

Preporučujemo još …


Kroz Grad
Vesti dana - video

Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Fejsbuk

Emisije

U sred srede

RTV Subotica

U sred srede

Poslovni intermeco

RTV Subotica

Poslovni intermeco

Subotička događanja

RTV Subotica

Subotička događanja

Opušteno

RTV Subotica

Opušteno

Likovni tragovi

RTV Subotica

Likovni tragovi

U susret istini

RTV Subotica

U susret istini

Subotica grad sporta

RTV Subotica

Subotica grad sporta

Sport

RTV Subotica

Sport
Budi human - Helena