instagram
 
instagram

Privreda

Subotičkim privrednicima predstavljene razvojne mogućnosti Italije

RTV Subotica • Marijana Vojnić Rogić • 14. oktobar 2021. • 13:03 •

Subotičkim privrednicima predstavljene razvojne mogućnosti Italije

Koliki je značaj privredne saradnje između Italije i Subotice  i kog je nivoa ta saradnja potvrđuje to što je Italijanska ambasada odabrala upravo naš grad da bude prvi gde će početi prezentacija „Sistema Italia“, istakao je gradonačelnik Bakić nakon sastanka sa ambasadorom Republike Italije u Srbiji, Karlom Lo Kašom. Skup je upriličen za subotičke privrednike kako bi mogli da prodube dijalog sa italijanskim kompanijama, ali i vide koje sve mogućnosti tržište te zemlje nudi.

„Sistema Italia“ je prvi put da se čitav sistem te zemlje prikazuje s namerom da se predstavi rad u svim aspektima, ali i podele razvojne mogućnosti, istakao je ambasador Italije u Srbiji, Karlo Lo Kašo. Kako je poručio, Srbija je zemlja u koju su verovali zbog čega su ulagali više i ranije od drugih, da bi danas postali drugi najveći trgoviski partner. Subotica je kao grad odabrana prva za prezentaciju jer je bila prirodan izbor zbog velikog broja kompanija koje posluju, dodao je ambasador.

 „Zašto baš Subotica? Ovde radi 50 italijanskih kompanija koje zapošljavaju preko 1600 ljudi. Ako uzmemo u obzir celu Vojvodinu, tu imamo više od 120 preduzeća i skoro 10.000 radnika. Za nas je sama Subotica veoma značajna u okviru cele Pokrajine jer je pokretač trgovine sa Italijom, budući da   nosi sa oko 34 odsto celokupne bilateralne trgovine,“ podvukao je Lo Kašo i pojasnio da je veoma važan aspekt to što raste interesovanje za Italijom u Srbiji i Srbijom u Italiji, zbog čega kroz prezentacije žele da predstave njihov sistem na organski način i da prodube dijalog sa kompanijama.

Gradonačelnik Bakić se osvrnuo na 2014. godinu kada je u Industrijskoj zoni „Mali Bajmok“ otvorena italijanska kompanija Gordon, koja je, kako je rekao, dala veliki podstrek daljem privrednom razvoju zone. On je istakao da je od januara do avgusta ove godine razmena između Subotice i Italije iznosila čak 135.000.000,00 dolara, što je 93 odsto više u odnosu n 2020. godinu i izrazio nadu da će skup „Sistema Italia“ dodatno ojačati privrednu saradnju. 

 „Italijanski privrednici i predstavnici italijanskih institucija prezentovali su mogućnosti osvajanja italijanskog tržišta i plasiranja njihovih roba na to tržište, kao i kakve su sve mogućnosti još šire i veće saradnje. To je izuzetna čast za Grad Suboticu i nadam se da ćemo opravdati ta očekivanja i da ćemo se pokazati  kao vrhunski domaćini,“ naglasio je gradonačelnik.

Uz predstavnike ambasade Italije, Suboticu su posetili i Agencija ITA, Komora Italijansko-srpskih privrednika i Konfindustrija.

Preporučujemo još …


Kroz Grad
Vesti dana - video

Kroz Grad
Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Fejsbuk

Emisije

U sred srede

RTV Subotica

U sred srede

Poslovni intermeco

RTV Subotica

Poslovni intermeco

Subotička događanja

RTV Subotica

Subotička događanja

Opušteno

RTV Subotica

Opušteno

Likovni tragovi

RTV Subotica

Likovni tragovi

U susret istini

RTV Subotica

U susret istini

Subotica grad sporta

RTV Subotica

Subotica grad sporta

Sport

RTV Subotica

Sport
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad
Vojvođanski Magazin