instagram
 
instagram

Poljoprivreda

Poljoprivrednici postigli dogovor: Mera za kupovinu mehanizacije ostaje

RTV Subotica • Marijana Vojnić Rogić • 13. mart 2024. • 10:56 •

Poljoprivrednici postigli dogovor: Mera za kupovinu mehanizacije ostaje

Subotički poljoprivrednici sastali su se sa gradonačelnikom Subotice Stevanom Bakićem kako bi razgovarali o merama podrške za ovu godinu. Kako ističu, ključna stavka je bila mera za kupovinu mehanizacije koja se veoma dobro pokazala lane, a koja nije bila u planu za ovu godinu.

Sa spiska mera Nacrta programa podrške za sprovođenje poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja za grad Suboticu koji je 20. februara doneo Savet za poljoprivredu izostala je podrška za kupovinu mehanizacije, koja je subotičkim paorima ključna, a umesto nje uvedena je nova koja se odnosi na kupovinu poljoprivrednog  zemljišta. Po rečima Marinka Kujundžića iz Udruženja poljoprivrednih proizvođača Subotice, to su bile glavne stavke o kojima su razgovarali sa gradonačelnikom.

„Konkretno je mera za mehanizaciju bila sporna, to je mera koja se prošle godine potrošila, mi smo tražili da se proširi za tri miliona. Prošle godine je bila samo za ratarstvo, a ove i za stočarstvo, povrtarstvo, pčelarstvo, cvećarstvo, dakle u planu je da se svi obuhvate.  Ona je bila eliminisana za ovu godinu, pa smo zato sad bili da tražimo da se vrati nazad,“ precizirao je Marinko Kujundžić iz Udruženje poljoprivrednika Subotica.

Da je kupovina sitnije opreme ključna, potvrđuju i voćari, koji ističu da je situacija poslednjih pet do šest godina toliko teška da se broj proizvođača voća u subotičkom ataru prepolovio i da je i njihova namera bila da se pomogne gradu da što bolje definiše mere podrške. Osim toga, za njih bi bilo značajno i povećanje subvencija za osiguranje useva, kao i analizu zemljišta.

„Išli smo na to da bar neka osnovna oprema i minimalna mehanizacija subvencioniše, što poljoprivrednici moraju kupiti jer da bi radili moraju da imaju neku sitnu mašinu, pogotovo da se uvrste sistemi za navodnjavanje i da se koliko-toliko pomogne  da se prebrodi sad ova kriza, pa ako bude bolje vreme, možemo ići na veće investicije,“ ističe Marijan Davčik, voćar iz Tavakuta.

Grad je izdvojio 50 miliona dinara za podršku poljoprivrednim proizvođačima za ovu godinu, od čega je 20 miliona planirano za kupovinu poljoprivredne zemlje, što je po mišljenju subotičkih proizvođača malo i samim tim bi bilo i malo korisnika, zbog čega smatraju da je bolje da se taj novac usmeri u druge mere.

„Mi nismo protiv bilo koje mere koju je Savet za poljoprivredu preložio nego neka se namakne još 25 miliona dinara, jer smatramo da tih para ima kroz zakup, nego smo izgubili dragoceno vreme, jer je prošlo tri meseca i mogli smo već da imamo raspisane konkurse koje smo precizirali u novembru. Koliko prošle nedelje nismo bili zadovoljni, danas je gradonačelnik jasno dao do znanja da smo u pravu i da će tih sredstava biti,“ kaže Miroslav Kiš iz Udruženja odgajivača rase limuzin Srbija.

Kako subotički poljoprivrednici najavljuju, sastanak sa gradskim rukovodstvom nastavlja se u ponedeljak, kada će se konkretizovati mere za 2024. godinu.

Preporučujemo još …


Kroz Grad
Vesti dana - video

Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Fejsbuk

Emisije

U sred srede

RTV Subotica

U sred srede

Poslovni intermeco

RTV Subotica

Poslovni intermeco

Subotička događanja

RTV Subotica

Subotička događanja

Opušteno

RTV Subotica

Opušteno

Likovni tragovi

RTV Subotica

Likovni tragovi

U susret istini

RTV Subotica

U susret istini

Subotica grad sporta

RTV Subotica

Subotica grad sporta

Sport

RTV Subotica

Sport
Budi human - Helena