instagram
 
instagram

Poljoprivreda

Kajsije procvetale, hoće li opstati?

RTV Subotica • Sanda Mileusnić Nikolić • 4. mart 2024. • 13:17 •

Kajsije procvetale, hoće li opstati?

Već poslednjih februarskih dana, nekoliko nedelja ranije nego što je to uobičajeno, procvetale su kajsije. Stručnjaci ističu da se radi o ranim sortama, te napominju da je još uvek prerano za prognozu, jer  opstanak ove voćne vrste zavisi od toga da li će u narednom periodu temperatura padati ispod nule.

Visoke temperature inicirale su procvat najranostasnijih sorti kajsija, kažu iz Prognozno-izveštajne službe i dodaju da se ranije kretanje vegetacije dešavalo i pre kao rezultat klimatskih promena, odnosno blagih i kratkih zima sa malo snežnih padavina. Uslovi tokom marta i aprila definitivno će odrediti sudbinu kajsija.

„Ako se nastavi ovaj temperaturni režim, a kako se vidi po prognozi, on će se nastaviti i u narednom periodu, to može da bude pozitivno, ako u martu i aprilu ne nastupe hladni dani i niske jutarnje temperature, jer onda može doći do izmrzavanja“ – kaže Jasmina Tomić iz Prognozno-izveštajne službe.

Osim što uzrokuju ranije cvetanje, klimatske promene odgovorne su i za lošiji kvalitet i manji broj cvetova, što se dešava kao posledica perioda visokih temperatura nakon zimskog perioda, dodaje Tomić. Uobičajeno je da kajsije procvetaju u drugoj polovini marta, a voćarima sada ostaje da prate vremensku prognozu i da se nadaju da će ova godina biti drugačija.

„Nisu sve voćne vrste jednako osetljive na mraz, na niske jutarnje temperature. Neke su više osetljive, neke manje, ali neka temperatura od -1,7 stepeni može da izazove štetu, odnosno izmrzavanje cvetova i zametnutih plodova.“

Iz Prognozno-izveštajne službe podsećaju da je kod kajsije potrebno obaviti preventivni fungicidni tretman protiv monilioze, dok je u zasadima šljive, višnje i trešnje preporuka da se uradi zimski tretman.

„Oni se nalaze u fazi početak do kraja bubrenja pupoljaka, tako da tretman treba sprovesti sa primenom bakarnih preparata i mineralnih ulja. Bakarni preparati će delovati na prouzrokovače raznih oboljenja kao što su monilioze, bakterize, pegavost lišća višnje i trešnje, šupljikavost lišća i mnoge druge, a mineralna ulja će delovatii na prezimljujuće forme štetočina.“

U narednim danima očekuje se cvetanje  bresaka i ostalih sorti kajsija, a potom i trešanja i ostalog voća.

Preporučujemo još …


Kroz Grad
Vesti dana - video

Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Fejsbuk

Emisije

U sred srede

RTV Subotica

U sred srede

Poslovni intermeco

RTV Subotica

Poslovni intermeco

Subotička događanja

RTV Subotica

Subotička događanja

Opušteno

RTV Subotica

Opušteno

Likovni tragovi

RTV Subotica

Likovni tragovi

U susret istini

RTV Subotica

U susret istini

Subotica grad sporta

RTV Subotica

Subotica grad sporta

Sport

RTV Subotica

Sport
Budi human - Helena