instagram
 
instagram

Poljoprivreda

Vreme je za zimsku rezidbu voćnjaka

RTV Subotica • Marijana Vojnić Rogić • 12. februar 2024. • 11:59 •

Vreme je za zimsku rezidbu voćnjaka

Iako su breskve već u fazi vegetacije, jabuka i drugo koštičavo voće se trenutno nalaze u fazi mirovanja, što je idealno vreme za negu, odnosno zimsku rezidbu, savetuju stručnjaci. I strna žita su u fazi bokorenja, međutim, još uvek se ne preporučuju hemijski tretmani.

Agro i pomotehničke mere, u koje spada i rezidba, imaju za cilj održavanje rasta i rodnosti voćnjaka, a iz Prognozno-izveštajne službe savetuju da se ona obavi po suvom vremenu. Sve ove mere imaju za cilj smanjenje infektivnog potencijala različitih patogena za predstojeću sezonu, objašnjava Jasmina Tomić, izvršilac u Prognozno-izveštajnoj službi.

„Jedna od najznačajnijih pomotehničkih mera je obavljanje zimske rezidbe koja se preporučuju proizvođačima da je obave po suvom vremena, da odstrane sve obolele biljne delove i da ih uklone iz voćnjaka, zatim premazivanje rana kalemarskim voskom, dezinfikovanje alata posle svakog oezanog stabla i uklananje mumificiranih plodova sa grana i njihovo iznošenje iz voćnjaka,“ navodi Tomić.

Kako dalje precizira naša sagovornica, optimalni period za rezidbu jeste pre kretanja vegetacija, međutim, kako je ona kod bresaka već krenula prošle nedelje zbog veoma toplog vremena, pretpostavka je da su je proizvođači već obavili.

„Kod ranih sortimenata bresaka i nektarina je već  počelo bubrenje lisnih pupoljaka , tako da ako to još nisu obavili, potrebno je obaviti preventivni fungicidni tretman protiv prouzrokovača  bolesti kovrđžavosti lista breskve i to sa nekim preparatima na bazi bakra.“

Kada je u pitanju stanje strnih žita, ona se nalaze u fazi bokoronja – vidljivo je četiri do osam stabala, a prisutne su i bolesti listova na određenom procentu i kod pšenice i kod ječma.

„Vizuelnim pregledom useva pšenice utvrdili smo prisustvo sive pegavosti lista na oko pet procenata biljaka, ostale bolesti nismo utvrdili, dok je kod ječma procenat mrežaste pegavosti lista utvrđeno na 40 do 80 procenata a sočivasta pegavost je na oko 10 procenata. Hemijski tretman se još uvek ne preporučuje jer nije vreme za to,“ navodi Tomić.

Ipak, ono što se preporučuje poljoprivrednim proizvođačima jeste da prate stanje useva i obrate pažnju na rupe od glodara, jer još prave štetu.

 

Preporučujemo još …


Kroz Grad
Vesti dana - video

Kroz Grad
Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Fejsbuk

Emisije

U sred srede

RTV Subotica

U sred srede

Poslovni intermeco

RTV Subotica

Poslovni intermeco

Subotička događanja

RTV Subotica

Subotička događanja

Opušteno

RTV Subotica

Opušteno

Likovni tragovi

RTV Subotica

Likovni tragovi

U susret istini

RTV Subotica

U susret istini

Subotica grad sporta

RTV Subotica

Subotica grad sporta

Sport

RTV Subotica

Sport
Budi human - Helena