instagram
 
instagram

Kultura

„Grupa” ponovo na starom mestu

RTV Subotica • Marijana Vojnić Rogić • 11. april 2024. • 11:44 •

„Grupa” ponovo na starom mestu

Skulptura čuvene subotičke vajarke Ane Bešlić „Grupa“ vraćena je isped Dispanzera, gde je postavljena početkom osamdesetih godina. Radove na ponovnom oblikovanju skulpture  izvela je kamenorezačka radnja „Kristal 63“  u saradnji sa umetničkom kovačkom radionicom „Art livac“ iz Subotice, a vrednost je oko 200.000 dinara.

Iako skulpture i javni spomenici najčešće stradaju tako što budu ukradeni ili se nađu na meti vandala, „Grupa“ je krajem devedesetih godina uništena jer je u nju ušao mraz koji ju je razbio na komade. Procena radnika obezbeđenja da sve očisti i baci bila je pogrešna, budući da se sve može restaurirati, objašnjava vajarka-konzervatorka, Maja Rakočević Cvijanov. Ipak, na sreću, kako je postojao još jedan original, skulptura je ponovo odlivena i postavljena gde je nekad i stajala.

„Sada su se stvorili uslovi, mi smo ispred Međuopštinskog zavoda za zaštitu spomenika stavili ovu skulpturu na listu prioriteta, Javno preduzeće za upravljanje putevima, urbanističko planiranje i stanovanje je odabralo izvođača radova koje je vratilo skulpturu i to na osnovu identične  skulpture koju je Ana Bešlić poklonila Domu zdravlja na Novom Beogradu. Tako da smo preuzeli kopiju od gume i gipsanog kalupa i odlili je od veštačkog kamena,“ navodi Rakočević Cvijanov.

Iako je Ana Bešlić autorka više od deset spomenika i skulptura, koji se mahom odnose na period antifašističke borbe,  „Grupa“ je delo iz njene asocijativne serije skulptura, pojašnjava naša sagovornica.

„Iako se zove Grupa, mnogo podseća na majku i decu, a kako se nalazi ispred Dečjeg dispanzera gde su smeštene i ginekološka i pedijatrijska ambulanta, zapravo obeležava i majku i decu i ta grupa se na to odnosi .“

Ostala dela poznate vajarke su u relativno dobrom stanju, a po mišljenju vajarke-konzervatorke bilo bi dobro objaviti spisak svih njenih dela.

 „Skoro smo restaurirali skulpturu „Krila“ na palićkom molu koja je bila malo oštećena i ona je isto asocijativna skulptura koja identična postoji u Gvineji, koju je ona poklonila omladini Gvineje. U vajarskom smislu, tri kopije predstavljaju original, osim ako autor ne odluči da je to više,“ precizira Rakočević Cvijanov.

I skulptura „Forma“ ispred Nove opštine dolazi iz iste serije i takođe asocira na majku i dete, a našla se u fokusu javnosti zbog radova na izgradnji brze pruge. Na sreću, nije oštećena, i nalazi se u dobrom stanju, jedino je potrebno da se očisti.

Preporučujemo još …


Kroz Grad
Vesti dana - video

Kroz Grad
Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Fejsbuk

Emisije

U sred srede

RTV Subotica

U sred srede

Poslovni intermeco

RTV Subotica

Poslovni intermeco

Subotička događanja

RTV Subotica

Subotička događanja

Opušteno

RTV Subotica

Opušteno

Likovni tragovi

RTV Subotica

Likovni tragovi

U susret istini

RTV Subotica

U susret istini

Subotica grad sporta

RTV Subotica

Subotica grad sporta

Sport

RTV Subotica

Sport
Budi human - Helena