instagram
 
instagram

Kultura

Molijerov „Tartif”, kao komedija

RTV Subotica • Silvia Martinović • 10. april 2024. • 12:22 •

Molijerov „Tartif”, kao komedija

Drama na mađarskom jeziku Narodnog pozorišta odigraće svoju prvu premijeru u ovoj sezoni, Molijerov klasik „Tartif“. Iako je reč o komadu koji je svima poznat, subotička publika će imati priliku da je gleda u potpuno novom izdanju: kao komediju.

Jedina alternativa preživljavanja danas je humor, i to su prepoznali i glumci Drame na mađarskom jeziku, pa će „Tartif“ biti novi doživljaj za sve - tvrdi Valentin Vencel, direktor Drame na mađarskom.

- Komično u današnje vreme, to je jedina alternativa preživljavanju. To je jedini način da preživimo. Ako mi ovo okruženje i ovaj svet želimo preživeti, pa i malo ga redukoavti prema humanosti i ljudskosti, ne ostaje nam drugo nego ono što je mračno, strašno, doživeti komičnim. Po mom ubeđenju, i smrt se može ismejati, i smrt će vam pobeći ako je ismejete.

Armin Ric nije samo glumac, već i reditelj ovog komada, za koji kaže da mu je bio logičan izbor, s obzirom na to da ceo svet oko nas polako postaje lažan:

- U našem društvenom okruženju je sve manje prave iskerenosti, sve je više laži, krivotvorene stvarnosti, zato je „Tartif” uvek aktuelan. Samo se osvrnimo na to kako na društvenim mrežama predstavljamo sebe, i kako neku nepostojeću stvarnost želimo prikazati pritom prikrivajući pravu sliku. „Tartifizam” se ugradio u naša tkiva i to toliko duboko da više nije pitanje da li se možemo boriti protiv ove pojave, već je pitanje samo koga je više a koga manje zahvatila.

Premijera će biti u subotu, 13. aprila od 19.30 časova. Prilikom konferencije za štampu direktor Narodnog pozorišta Miloš Nikolić se osvrnuo i na saradnju sa Srpskim pozorištem iz Mađarske, sa kojim će imati koprodukciju, predstavu „Pop Ćira i pop Spira“, a direktor Srpskog pozorišta Milan Rus je istakao da je komad Stevana Sremca bio pravi izbor:

-  U stvari, to je naša neka vrsta misije. Mi smo mnoge komade – Radoslava Zlatana Dorića, Dušana Kovačevića, Miloša Nikolića i druge, sjajne srpske autore – predstavili mađarskoj publici, istu predstavu smo igrali na festivalima, u 16 na srpskom, a u 20 časova na mađarskom jeziku: isti glumci, u istom dekoru. Ja mislim da je to neka vrsta poruke, neka vrsta mostova, da upoznamo susede, jer u stvari, kada nosimo dve kulture i perfektno govorimo te jezike, to su nam zaprava dva maternja jezika, i jako je interesantno tako raditi.

Koprodukciju ovih Pozorišta režiraće Ernest Verebeš, pod naslovom „Zub oca“.

Preporučujemo još …


Kroz Grad
Vesti dana - video

Kroz Grad
Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Fejsbuk

Emisije

U sred srede

RTV Subotica

U sred srede

Poslovni intermeco

RTV Subotica

Poslovni intermeco

Subotička događanja

RTV Subotica

Subotička događanja

Opušteno

RTV Subotica

Opušteno

Likovni tragovi

RTV Subotica

Likovni tragovi

U susret istini

RTV Subotica

U susret istini

Subotica grad sporta

RTV Subotica

Subotica grad sporta

Sport

RTV Subotica

Sport
Budi human - Helena