instagram
 
instagram

Kultura

Kineska Nova godina obeležava se i u Subotici

RTV Subotica • Sanda Mileusnić Nikolić • 2. februar 2024. • 11:24 •

Kineska Nova godina obeležava se i u Subotici

Kineska Nova godina ove godine proslavlja se 10.februara, čime se označava dolazak godine drvenog zmaja. Poznata je i kao lunarna Nova godina ili Prolećni festival, najvažniji festival u Kini, te veliki događaj u drugim istočnoazijskim državama. Prolećni festival simbolično je obeležen i u Subotici, i to na Ekonomskom fakultetu, gde je u saradnji sa Konfucijevim institutom u Srbiji predstavljena kineska kultura i običaji.

Datum kineske Nove godine određuje se prema kineskom lunarnom kalendaru,  ove godine počinje 10.februara i u Kini će proslava trajati 16 dana. Za razliku od nas, koji u ponoć ispraćamo staru godinu, Kinezi će godinu zeca ispratiti zalaskom sunca, te dočekati godinu zmaja, koja će trajati do 28.januara sledeće godine. Prema verovanju, zmaj je najsrećniji od svih 12 znakova, te je u njoj veća šansa za uspeh. Kinezi će je dočekati obavezno obučeni u nešto crveno i u krugu porodice. Direktorka Konfucijevog instituta u Srbiji, Chen Xiu kaže da joj je veoma drago što se kineski jezik i kultura poštuju u Srbiji, jer to pokazuje povezanost dva naroda.

„Srbi su veoma otvoreni, veoma internacionalni, to je veoma dobro. Srećni smo što slavimo ovde, kineski Prolećni festival je vreme kada članovi porodice budu zajedno, što znači da smo svi mi jedna velika porodica“ – dodaje Xiu. 

Prolećni festival  na Ekonomskom fakultetu doneo je u naš grad duh kineske kulture - predstavljeni su običaji proslave kineske Nove godine, kineskog zodijaka i pesma o zmaju, kinesko likovno, muzičko i literarno staralaštvo,kaligrafija, te kineske igra i aktivnosti –ceremonija ispijanja čaja, igre sa štapićima, ispisivanje kineskog imena. Iz Konfucijevog instituta, koji proteklu deceniju u Srbiji ima kurseve kineskog jezika i kulture, napominju da je proslava kineske Nove godine veoma značajan događaj, jer se obeležava proteklih 3.500 godina.

„Što se tiče učenja jezika, interesovanje je veliko, ali malo njih istraje na tom dugom putu. Lako se progovori, ali se teško opismeni, karakteri se uče dugo i mukotrpno, ima ih više od 20.000, a smatra se da ste postigli neki nivo kada naučite oko 3.000 kineskih karaktera“ – kaže Ivana Živančević Sekeruš, srpska direktorka Konfucijevog instituta i dekanka Filozofskog fakulteta u Novom Sadu.

Svake godine se njih oko 1.000  odluči da uči kineski jezik u Srbiji, on se kao jezik izučava u Beogradu, Novom Sadu i Nišu, a od  pre nekoliko godina moguće ga je učiti i u Subotici.

„Ekomoski fakultet u Subotici sarađuje prilično intenzivno sa Konfucijevim institutom, koji je lociran na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, već nekih sedam godina. Ona se najviše odvijala putem organizacije kurseva upoznavanja kineskog jezika, od početnog prema naprednim nivoima, koja se odvija svake godine na dva ili tri nivoa. Ti kursevi su besplatni i otvoreni su za građanstvo“ – ističe prodekan za međunarodnu saradnju, Aleksandar Čučković.

Kurs kineskog jezika u Subotici svake godine upiše između 60 i 120 polaznika.

Preporučujemo još …


Kroz Grad
Vesti dana - video

Kroz Grad
Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Fejsbuk

Emisije

U sred srede

RTV Subotica

U sred srede

Poslovni intermeco

RTV Subotica

Poslovni intermeco

Subotička događanja

RTV Subotica

Subotička događanja

Opušteno

RTV Subotica

Opušteno

Likovni tragovi

RTV Subotica

Likovni tragovi

U susret istini

RTV Subotica

U susret istini

Subotica grad sporta

RTV Subotica

Subotica grad sporta

Sport

RTV Subotica

Sport
Budi human - Helena