instagram
 
instagram

Kultura

Чувамо ћирилицу: Репертоар по укусу публике

RTV Subotica • Redakcija TV Subotica • 31. oktobar 2022. • 12:18 •

Чувамо ћирилицу: Репертоар по укусу публике

За Народно позориште у Суботици претходна сезона је била веома успешна, ансамбли су нанизали велики број награда и признања на најзначајнијим позоришним сусретима, а у истом духу започета је и нова, 2022/2023. сезона.

Појединачне награде, нови чланови ансамбла и садржаји на репертоару и изузетна прва премијера, само су одскочна даска ка још већим успесима на самом почетку.  

Директор театра Милош Николић подсећа да је „Најнормалнији човек на свету“, по роману Ивана Токина, премијерно изведен у режији Миље Мазарак, и да овом представом Драма на срспком језику успешно приближава публици једноставне људе који су жељни љубави и пријатељства. На сцени се, каже Николић, одиграва топла људска прича.

— Драма на српском језику је добила озбиљно појачање у глумицама Николини Вујевић и Софији Мијатовић. Нова директорка Драме је Јелена Михајловић. Током сезоне нас очекује још дивних наслова и изузетних представа, и има озбиљних новина када су у питању гостовања. Недавно смо имали гостовање Опере Српског народног позоришта, и то је већ њихово треће гостовање код нас, а осим тога, сигуран сам да „Травијата” није одиграна у Суботици никада. Ускоро нас очекује гостовање балета, чега исто није било код нас. То је предигра за будућност, за репертоар у нашој  новој позоришној згради. Званично би требало да се преселимо следеће године, а прва представа у новом простору да буде одиграна за Дан града — каже Милош Николић.

Гостовања која обогаћују реперотар у Суботици плод су успешне сарадње са више културних установа. И глумци из Суботице гостују код њих. Николић истиче да на тај начин публика у Новом Саду и Београду ужива у нашим представама.

Наглашава да је захваљујући Покрајинској влади и њеном председнику Игору Мировићу, градоначелнику Суботице Стевану Бакићу 13. септембра уручен анекс уговора за наставак реконструкције у вредности од 274 милиона.

— Тиме се завршавају сви унутрашњи радови, остаје само концертна дворана која се свакако гради засебно. Зато је идеја мог тима да проширимо програм и да имамо констатно гостовања, као што су опера и балет. Захвалан сам свима у Народном позоришту, почев од технике, глумица и глумаца, колега из управе, имамо изузетне кадрове и наши ансамбли нису познати само у Србији већ и много даље, у региону, како Драма на српском, тако и Драма на мађарском језику. Прошле и претпрошле године смо забележили историјске резултате, на четири фестивала смо добили чак 13 награда,  за позориште и појединачно. Наша, могу слободно рећи, култна представа „Кус петлић” у режији Милана Нешковића је обишла регион и где год смо отишли узела је многобројне награде. Бриљирала је и у Загребу, и представа у целини и глумица Миња Пековић. У случају да негде није добила  награду за представу у целини, свакако је било награда за најбоље глумце, али најчешће за најбољу представу фестивала — каже Милош Николић и истиче да га јако радује што је Драма на мађарском језику на „Нушићевим данима” са представом „Ожалошћена породица” добила награду за најбољу представу, а глумица Чила Палмер за најбољу глумицу.

Најављује да ће глумица Миња Пековић одиграти у току ове сезоне монодраму, премијера се очекује у децембру и план је да са том представом позориште конкурише за одлазак у Француску, да буде одиграна у Српском културном центру у Паризу.

Обе драме урадиће током сезоне по четири нова пројекта, највероватније три представе на српском, три на мађарском и две на хрватском језику.

— Репертоар ће бити по укусу публике, у то сам сигуран, плус опере и балет и у будућности бих волео да у новој згради на 14.600 квадрата тако и остане, јер не можемо само остати на игрању позоришних представа. У случају да не можемо одмах да организујемо проширени репертоар, јер је немогуће добити толико радних места, радићемо према споразумима које имамо са великим културним установама, и сваки други месец ћемо имати гостовања опере или балета. Желео сам да видим колико наша публика, а познато је да Суботица има дивну публику, жели такав програм, и очигледно је то пун погодак. Да смо имали хиљаду места сигурно би била сва попуњена. Намерно сам изоставио рекламу за најаву и сала је била пуна. То је најбољи доказ да Суботици то треба и зато смо ту да то и обезбедимо — каже Милош Николић и додаје да је веома значајно што Народно позориште има озбиљну подршку Покрајинског секретаријата за културу и информисање, Града Суботице и градоначелника.

Директор позоришта каже да је изузетно важно што је сезона започела и вестима да ће после 18 година напокон уследити селидба у нов објекат и да му је драго због запослених који су врсни глумци и који воле свој посао.   

\"\"

Нову сезону обележила је и додела награде „Љубинка Бобић” Удружења драмских уметника Србије за најбоље глумачко остварење у области комедије глумици Мињи Пековић за улогу у представи „Кус петлић”. Након одигране још једне репризе на сцени „Јадран” Пековићевој су на награди честитале колеге и директор Милош Николић, а признање јој је уручио глумац Небојша Дугалић, председник УДУС-а.

— Осми пут УДУС додељује награду „Љубинка Бобић”. Награда је установљена 2005. године у знак сећања на Љубинку Бобић, глумицу познату по етичности и способности да улогу оплемени узбудљивим детаљима, да игри обезбеди елементе новог на плану покрета, мимике, дикције, на пољу комичног, комедије уопште. Награда се додељује сваке друге године глумици или глумцу за улогу која мора бити трагалачка, иновативна и која се може означити као сасвим нова смерница глумачког израза на пољу комедије — каже Дугалић.

Награда се састоји од плакете у бронзи са ликом Љубинке Бобић, рад вајарке Марине Нићифоровић, од уникатне дипломе на пергаменту, рад сликара и сценографа Геросава Зарића, и новчаног износа.

У конкуренцији за награду било је 14 глумачких остварења од 1. септембра 2019. до 31. августа 2021. године. За награду су биле номиноване глумице Јована Беловић, Милена Живановић, Милена Кескеновић, Анастасија Мандић, Сања Марковић, Слобода Мићаловић, Наташа Нинковић, Миња Пековић, Душанка Стојаковић Глиб и глумци Озрен Грабарић Александар Маринковић, Чаба Ралбовски, Марко Стојановић и Зоран Цвијановић.

У образложењу жирија се наводи да је Пековић вишеслојно, разиграно и несвакидашње надахнуто створила лик Миље Бушатлије, једне од препознатљивих Поповићевих фигура, маргиналаца са периферије из којих се преливају упечатљиви животни сокови.

— Гротескно, комично и сетно, трагично у исто време, глумица је аутентично представила њен неуштив порив за преживљавањем, личним, али и колективним у кризним временима. Истовремено, дрчна и нежна, наива и промоћурна, женствена и груба, Миља Миње Пековић је одраз парадоксалности живота у целовитој истинитости — поручио је Дугалић.

Глумица је нагласила да јој је признањем учињена велика част.

— За мене је увек прва асоцијација била кад чујем име Љубинка Бобић виртуозност и бравура. Могла сам само да гледам снимке њене величанствене глуме, и дан-данас када их видим помислим колико је то и даље свеже, луцидно, надахнуто, вешто. Постојање ове награде је начин да славимо вештину која је код ње била заиста фасцинантна. Част ми је да се нађем у друштву уметника који су пре мене добили награду, и када сам видела сва та имена најежила сам се, јер то су људи које сам гледала, уз које сам одрастала, формирала се као глумица. И на томе вам велико хвала. Али, глума је ипак тимски рад, и ово признање иде на моје име, али без људи који су Миљи дали крила од прве читаће пробе до данас, неки су на сцени, неки иза ње, а сви заједно чине магију позоришног стваралаштва — закључила је глумица. 

Разбојник

Главну мушку улогу у представи „Најнормалнији човек на свету“, Разбојника,  игра Милан Вејновић.

— Изузетно ми је драго и важно што сам добио овакву улогу, нимало лаку, комплексну, зато што у скоријој прошлости нисам имао овакав задатак, овако изазован. Разбојник је јунак, зато што је таквих људи као што је он — најнормаланији човек на свету, антисистемски човек који је пун емоција са уличном интелигенцијом, врло директан и отворен у комуникацији, нема потребу да крије своје емоције —  јако мало у нашем окружењу. Пробе су биле интензивне и мислим да се резултат сигурно види на сцени — каже Вејновић и истиче да је представа посебна, има потенцијал да сваким наредним играњем расте све више.  — Жао ми је што не могу да гледам ову представу, јер заиста све делује магично!

Вера у човека

Глумици Софији Мијатовић је улога у представи „Најнормалнији човек на свету“ први процес у Народном позоришту.

— Очекивала сам да ће резултат бити управо овакав. Екипа је отворена и невероватно пуна поверења према нама који смо нови, а то је заиста охрабрујуће. Играм партнерку Разбојника, а ова представа је значајна зато што говори о промени, али не било каквој него суштинској. Људи могу суштински да се мењају и да мењају оно што сматрају да није добро једино и искључиво ако се окруже добрим и искреним људима. И глобално и у позоришту, а то се десило и Разбојнику, јер се окружио људима који су га подржали и веровали у њега, а то је најбитније. Вера у човека је битна, а када се један човек промени, онда су и глобалне промене могуће.   

Текст је објављен у овиру пројекта „Чувамо ћирилицу”, који је суфинансиран из буџета Града Суботице. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

 

 

 

 

 

Preporučujemo još …


Kroz Grad
Vesti dana - video

Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Fejsbuk

Emisije

U sred srede

RTV Subotica

U sred srede

Poslovni intermeco

RTV Subotica

Poslovni intermeco

Subotička događanja

RTV Subotica

Subotička događanja

Opušteno

RTV Subotica

Opušteno

Likovni tragovi

RTV Subotica

Likovni tragovi

U susret istini

RTV Subotica

U susret istini

Subotica grad sporta

RTV Subotica

Subotica grad sporta

Sport

RTV Subotica

Sport
Budi human - Helena