instagram
 
instagram

Kultura

Regionalni operski dani

RTV Subotica • Redakcija TV Subotica • 5. oktobar 2022. • 11:17 •

Regionalni operski dani

U Novom Sadu i Subotici će biti održana jedinstvena manifestacija u Srbiji i u regionu. Ova dva grada biće domaćini predstavnika operskih kuća iz Hrvatske, Severne Makedonije, Bugarske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Rumunije, Albanije, Mađarske, Crne Gore i Srbije, u programu pod nazivom „Regionalni operski dani“. Ovo će biti prilika za pokretanje saradnje, za dogovore oko zajedničkih operskih koprodukcija, sa namerom da se kulturna saradnja uspostavi i daje razvija. Program će obuhvatiti Operski gala koncert i jednodnevnu konferenciju na kojoj će biti reči o svakom mogućem vidu saradnje, ali i o problemima sa kojima se susreću opere iz regiona u odnosu na druge evropske kuće, kao i o novim konceptima predstava.

Prvi dan manifestacije obeležiće koncert koji će ujediniti soliste zemalja učesnica, a održaće se na sceni Jadran Narodnog pozorišta u Subotici, čime će ova  kuća i Srpsko narodno pozorište u Novom Sadu dokazati da su nosioci kulturnog razvoja u Srbiji.

Operski gala koncert zakazan je za subotu,  8. oktobra od 20 časova na sceni Jadran Narodnog pozorišta u Subotici. Sedmoro operskih solista iz regiona nastupiće u pratnji Orkestra Opere SNP-a i članova Subotičkog simfonijskog orkestra, a na programu su arije iz najpoznatijih svetskih opera kao što su  Karmen, Toska, Aida, Turandot, Rigoleto, Lučija od Lamermura, Seviljski berberin...

Cilj ovog značajnog projekta je povezivanje u oblasti kulture koje uključuje deset zemalja regiona, a efekti koji će biti ostvareni su saradnja između teatara, koprodukcije, razmene umetnika, ali i rad na novim projektima,  novim operskim delima, planirana je i organizacija zajedničkih škola za mlade umetnike, podsticanje i podrška mladim kompozitorima, promocija novih opera koje obuhvataju šire društveno angažovane teme, vezane za region.

Ciljna grupa programa su menadžeri teatara iz regiona, ali i građani AP Vojvodine koji će imati priliku da slušaju ovaj jedinstveni koncert, sa solistima iz regiona i da na taj način dobiju poruku da konkretno radimo na regionalnoj  saradnji na polju kulture i da započinjemo jednu novu epohu u razvoju opera Srpskog narodnog pozorišta i Narodnog pozorišta u Subotici.

Preporučujemo još …


Kroz Grad
Vesti dana - video

Kroz Grad
Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Fejsbuk

Emisije

U sred srede

RTV Subotica

U sred srede

Poslovni intermeco

RTV Subotica

Poslovni intermeco

Subotička događanja

RTV Subotica

Subotička događanja

Opušteno

RTV Subotica

Opušteno

Likovni tragovi

RTV Subotica

Likovni tragovi

U susret istini

RTV Subotica

U susret istini

Subotica grad sporta

RTV Subotica

Subotica grad sporta

Sport

RTV Subotica

Sport
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad
Vojvođanski Magazin