instagram
 
instagram

Kultura

Svečano otvoren 29. Međunarodni festival pozorišta za decu

RTV Subotica • Redakcija TV Subotica • 19. septembar 2022. • 07:50 •

Svečano otvoren 29. Međunarodni festival pozorišta za decu Foto: Damir Vujković

U nedelju, 18. septembra u Dečjem pozorištu Subotica, svečanom ceremonijom je otvoreno 29. izdanje Međunarodnog festivala pozorišta za decu Subotica. Ovogodišnje festivalsko izdanje traje do 23. septembra i održava se na nekoliko lokacija u Subotici, a u glavnom programu je na repertoaru 14 predstava ansambala iz Italije, Bugarske, Mađarske, Francuske, Hrvatske, BiH (Republike Srpske), Španije, Izraela, Indonezije, Grčke, kao i domaćih pozorišta. Ulaz na kompletan program festivala je besplatan.

Stevan Bakić, gradonačelnik Subotice, u svom govoru na otvaranju je rekao: “Izuzetna mi je čast što sam u prilici da vas večeras u ime grada Subotice, i u svoje lično ime, pozdravim na početku jedne, i za naš grad i za našu zemlju, veoma važne manifestacije kakva je Međunarodni festival pozorišta za decu. Subotica će, na naše veliko zadovoljstvo, od 18. do 23. septembra biti domaćin ovog festivala koji je svojim umetničkim dostignućima i doprinosom u lutkarstvu stekao veliki ugled širom Evrope i sveta, doprineo afirmaciji pozorišta za decu i pozorišne umetnosti, i uticao na kretanja i razvoj savremenog svetskog pozorišta za decu u celini“.

Stevan Bakić je svoj uvodni govor nastavio rečima: “Međunarodni festival pozorišta za decu u Subotici traje već 29 godina i jedan je od retkih festivala u svetu koji je održao kontinuitet, i nije prekidan ili odlagan zbog epidemije gripa ili Covida-19. I ove godine je tako, uprkos korona virusu, ekonomskoj, ukrajinskoj, i energetskoj krizi. U Suboticu stižu pozorišta iz ukupno 10 zemalja, sa 14 predstava, koje će doneti pre svega lutkarsku umetnost i koje će, verujem, našim najmlađim sugrađanima izmamiti osmeh na lica”.

Nagradu za životno delo „Mali princ”, za izuzetan doprinos razvoju kulture i scenske umetnosti za decu, dodeljena je glumici Marijani Petrović i Viktoru Šrajmanu - ruskom i izraelskom pozorišnom reditelju, glumcu, pedagogu, kritičaru, i jednom od vodećih stručnjaka u oblasti pozorišta lutaka. Nagrade dobitnicima je uručio gradonačelnik Subotice Stevan Bakić.

Viktor Šrajman se emotivno obratio prisutnima: “Dragi moji prijatelji, danas sam veoma srećan. Ovaj dan je veoma važan za moj život. Veoma sam uzbuđen. Subotica, Srbija, festival – moje srce ste vi!

Marijana Petrović je po uručenju nagrade rekla: „Zahvaljujem se na ovom priznanju koje, po mom mišljenju, pre svega ima kulturološki značaj. Velika je čast i obaveza naći se među onima koji su pre mene dobili ovo priznanje. Od velike većine njih sam učila, sarađivala sa njima, i družila se. Nadam se da su oni ponosni na mene, i nadam se da misle na mene u ovom trenutku. Ova statua – Mali, veliki princ – je nešto što nas spaja i znači da smo na istom putu“.

Ovogodišnja laureatkinja nagrade „Mali princ“ je u svom govoru dodala: „Zahvaljujem se i na milosti da celog života radim ono što volim. Pretpostavljam da nisam ovde samo zato što sam nagrađivana glumica -  decenijama unazad sam sve svoje sposobnosti i stečena znanja koristila i predavala drugima za dobrobit ljudi, i pozorišta uopšte. Veliko hvala za doživotnu podršku u životu i radu Donki Špiček i mom kolegi, profesoru doktoru Savi Anđelkoviću. Budite mi zdravi, slobodni i svoji! To je sreća.“

Na ceremoniji otvaranja predstavljen je i Mladi žiri koji će proglasiti najbolju predstavu u Takmičarskom programu po mišljenju dece u sastavu: Relja Miković, Mila Popov, Iva Francišković, Nađa Berecki i Nika Vizin.

Festivalski žiri čije odluke će biti saopštene na ceremoniji dodele nagrada i zatvaranja festivala u petak, 23. septembra su laureati Malog princa i irska praktičarka umetnosti za decu u najranijem dobu Kliodna Nunan.

U umetničkom delu ceremonije nastupili su Dečji hor “Emanuil” iz Subotice s dirigentom i umetničkim rukovodiocem Rafailom Stokin; mladi subotički talenti Ognjen Orelj i Filip Nađ, učenici Osnovne muzičke škole sa odseka gitare u klasi profesorke Ljiljane Ostojić, a program je zatvorio klovn Arsa s Marsa.

Takmičarski program festivala otvoren je na sceni „Jadran” Narodnog pozorišta u Subotici predstavom „Velika tvornica riječi” Pozorišta Mala scena iz Hrvatske, u režiji Morane Dolenc. U ovoj predstavi dečak Fileas živi u zemlji u kojoj se reči kupuju. On je zaljubljen u Silvu i hteo bi da joj iskaže svoju ljubav, ali za takve posebne, velike i lepe reči on nema novca. Takve reči mogu da koriste samo bogati, a oni se njima razbacuju. Ostali svoja osećanja pokazuju pogledima, delima, osmesima ili običnim rečima koje su izgovorene vrlo pažljivo i na poseban način.

Buga Marija Šimić, glavna glumica u predstavi, o izvedenom delu je rekla: “Slikovnica po kojoj je nastala predstava poslužila nam je samo kao početak predstave, jer ovo je zapravo trilogija. Imamo tri dijela i svaki lik iz slikovnice je dobio svoju priču. Iskoristili smo likove i zemlju Velike tvornice riječi, koju je autorica Agnes de Lestrad izmislila, kako bi izmaštali cijeli novi svijet i ispričali jednu priču iz tri različite perspektive”. O dolasku u Suboticu ona je istakla: “Ovaj festival je jako poznat u cijeloj regiji i Mala scena nije nikad sudjelovala ovdje. Kada smo saznali da smo izabrani bili smo presrećni. To nam jako puno znači. Pogotovo još biti prvi dan, stvarno je velika čast i odgovornost”.

Drugog festivalskog dana, u ponedeljak 19. septembra, u takmičarskom programu publika će moći da pogleda predstave „Pepeljuga” u izvođenju italijanskog Pozorišta Zakes (Scena „Jadran” Narodnog pozorišta, 10h), “San vile Mol” Lutkarskog pozorišta Harlekin iz Mađarske (Dečje pozorište Subotica, 12h) i “Ukradeni princ i izgubljena princeza” Malog pozorišta Duško Radović.

U 9:30, u Fondaciji za omladinsku kulturu i stvaralaštvo "Danilo Kiš", biće otvorena izložba plakata “Misliti (i) slovima”, na kojoj će biti predstavljeni radovi studenata III godine Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu, sa odseka Primenjena grafika i predmeta Ilustracija, u klasi profesora Rastka Ćirića. Izložba “70 godina Malog pozorišta Duško Radović” biće otvorena u istog dana u 11:30 u Dečjem pozorištu Subotica, i predstaviće istorijat ovog značajnog pozorišta okrenutog najmlađoj publici.

Trinaesto izdanje Foruma za istraživanje pozorišne umetnosti za decu i mlade počinje u 19h na Otvorenom univerzitetu u Subotici. Rukovodilac foruma je dr Marijana Prpa Fink, a ovogodišnja tema foruma je “Interkulturalnost u pozorištu za decu i mlade i razvoj zajednice”.

U Bioskopu Eurocinema u Subotici u 11 časova biće održana projekcija animiranog filma  “Fabrika snova”, dok će na Trgu slobode od 17 časova biti održan program u kome učestvuju plesne i glumačke grupe, ulični zabavljači, škole i vrtići.

Preporučujemo još …


Kroz Grad
Vesti dana - video

Kroz Grad
Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Fejsbuk

Emisije

U sred srede

RTV Subotica

U sred srede

Poslovni intermeco

RTV Subotica

Poslovni intermeco

Subotička događanja

RTV Subotica

Subotička događanja

Opušteno

RTV Subotica

Opušteno

Likovni tragovi

RTV Subotica

Likovni tragovi

U susret istini

RTV Subotica

U susret istini

Subotica grad sporta

RTV Subotica

Subotica grad sporta

Sport

RTV Subotica

Sport
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad
Vojvođanski Magazin