instagram
 
instagram

Kultura

Чувамо ћирилицу: Суботичани воле седму уметност

RTV Subotica • Redakcija TV Subotica • 31. jul 2022. • 11:10 •

Чувамо ћирилицу: Суботичани воле седму уметност

Недавно завршен 29. Фестивал европског филма на Палићу је још једном потврдио да имамо чиме да се поносимо.  У Суботици и на Палићу приказано је више од 130 филмова у десет програмских селекција, угостили смо бројне уметнике из целе Европе, а суботичка публика је  показала да воли и разуме седму уметност Старог континента.

— За мене је посебан доживљај повратак публике, које је на Летњој позорници било знатно више него претходних година. Направили смо фестивал који је задовољио по свим параметрима, а тим фестивала из Суботице би могао да уради сваки фестивал на овим просторима. Обећавамо вам да у септембру почињемо да радимо на 30. издању. За нас је то велики јубилеј — каже Радослав Зеленовић, директор ФЕФ.

Остварења која су се нашла у такмичарским и другим селекцијама, можда више но икад, била су окренута публици.

— Ове године сам доста пажње посветио томе да сачинимо разноврстан програм, али који је — и није ме срамота да то нагласим — и веома забаван. Филмови отварања и затварања су комедије. Знам да је у овом тренутку веома важно да се одлази у биоскопе , да се макар на тренутак заборави на све што се дешава – истиче Николај Никитин, селектор Главног такмичарског програма. — Морамо да се опустимо, и искусимо квалитет који доноси гледање филмова у биоскопу, оних који су прозор у свет и откривање других нација.

„Златни торањ” за најбољи филм припао је филму „Магнетна резонанца” у режији Кристијана Мунгија,  док је „Палићки торањ” за најбољу режију припао остварењу „Памфир” Димитрија Сухолиткија-Собчука. Специјално признање додељено је филму „Нежно” Ане Немеш и Ласла Чуја.

     Жири, у чијем саставу су били продуценти Мајкл Џејмс Мекмахон и Катриел Шори, глумица Катарина Радивојевић, продуценткиња, селекторка и кустоскиња Лорна Ти, и селектор фестивала у Котбусу Џошуа Џади, одгледао је десет филмова у такмичарској селекцији.

     — Филм „Магнетна резонанца” је веома сложен и потресан приказ пукотина у друштву изазваних капитализмом и миграцијама, приказ прошлости која се увек враћа да нас прогања и раздваја уместо да нас спаја и веже. Убедљиви ликови живе у свету у коме су заробљени у ситуацијама које нису у стању да промене. Филм одликује сигурна режија, ангажовање на вишеструким правцима политичког и личног, а све заједно на начин који само мајстор филма може елегантно да изведе  — наводи се у образложењу.

     По мишљењу жирија, „Памфир” је маестрална кореографска прича о оцу и сину,  укључујући магичне животињске маске које терају зле духове зиме на епским локацијама, трансформишући на сиров начин утицаје савремених миграција радне снаге на породицу.

Жири је доделио специјално признање филму „Нежно" Ане Немеш и Ласла Чуја.

По мишљењу међународног жирија критике најбољи филм у селекцији „Паралеле и судари” ове године био је „Визија лептира” Максима Наконечнија.

Овогодишњи добитници награде Асосијације филмских фестивала Србије (АФИФС) за најбољи домаћи филм и мањинску копродукцију су „Бановић Страхиња” Стефана Арсенијевића и „Плави цвијет” Зринка Огресте.

По мишљењу жирија, за стварање филмова неопходно је регионално повезивање и зато је важно да се подрже копродукције. „Плави цвијет” Зринка Огресте је прошле године приказан на Палићком фестивалу, а да би примио ово признање редитељ је на Палић дошао само шест дана пошто је имао инфаркт. Уз велику захвалност на признању, разлог за то је и одговор на забрану председнику Србије Александру Вучићу да посети Јасеновац.

— Све што сам мислио куртоазно да кажем о овој награди ћу занемарити због ствари које су се у међувремену догодиле. Долазак на Палић је мој емотивни избор, али у контексту константног стављања негативног духа између наша два народа хтео сам и својим примером да покажем да постоји нешто знатно више од тога — поручио је Огреста. — Овим чином хтео сам да покажем да постоји нешто што нас све заједно спаја и да сви заједно не дозволимо било којим властима и политици да то нарушава. 

Дворана биоскопа „Абазија” на Палићу носиће име наше велике глумице Мире Бањац. У оквиру 29. Фестивала европског филм, мала сала палићког биоскопа угостила је уметницу, иначе почасну председницу Савета, чије име је златним словима уписано у историју српске кинематографије.

     — Ово је један тренутак у мом животу који је направио велику тачку. Шта ја после овога могу да тражим? Добити биоскоп, догурати до биоскопске сале, није лако носити. Срећна сам што се ова просторија напунила ентузијазмом, радошћу. Схватила сам како су наши глумци сјајни, постали су на европском нивоу, односе награде у Европи и Америци, критике су добре и негде је забележено да Србија има велике глумце — са пуно емоција у дворани у којој су клупе са потписима досадашњих добитника „Лифке” рекла је Мира Бањац. — Волела бих да у овој малој сали, као што сам ја мала жена, углавном буду млади. Да млади нешто однесу, а то је једино што вреди. Кад умрем неће остати ништа сем онога што ће они понети из једног лепог, великог и значајног доприноса који сам ја на неки начин заслужила. Пуно би ми значило да сала буде пуна младих редитеља, глумаца, продукције. Ружа Сокић је, кад је умирала, говорила „само да ме не забораве”. Глумцу је то јако битно. Кад сам снимала у Загребу, срела сам младиће од 18 година и један од њих је рекао: „Данице је л' знаш где је Винча”. Толико сам се томе обрадовала. То је оно што је важно, да се памти. Волела бих да млади кажу да су добили неку награду на фестивалу у Сали Мира Бањац.

Текст је објављен у овиру пројекта „Чувамо ћирилицу”, који је суфинансиран из буџета Града Суботице. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

Preporučujemo još …


Kroz Grad
Vesti dana - video

Kroz Grad
Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Fejsbuk

Emisije

U sred srede

RTV Subotica

U sred srede

Poslovni intermeco

RTV Subotica

Poslovni intermeco

Subotička događanja

RTV Subotica

Subotička događanja

Opušteno

RTV Subotica

Opušteno

Likovni tragovi

RTV Subotica

Likovni tragovi

U susret istini

RTV Subotica

U susret istini

Subotica grad sporta

RTV Subotica

Subotica grad sporta

Sport

RTV Subotica

Sport
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad
Vojvođanski Magazin