Kultura

Dragana Milošević razgovarala sa županom Istarske županije Borisom Miletićem

RTV Subotica • Redakcija TV Subotica • 20. maj 2022. • 10:09 •

Dragana Milošević razgovarala sa županom Istarske županije Borisom Miletićem

Pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Dragana Milošević boravi u trodnevnoj poseti Istarskoj županiji, gde  na poziv gradonačelnika Labina Valtera Glavičića večeras prisustvuje svečanom otvaranju regionalnog, prvog po redu, Festivala „LABINA“ - festivala umetnosti i tolerancije, koji će trajati do 21. maja i na kojem učestvuju i izvođači Srpskog narodnog pozorišta, Bitef teatra iz Beograda i mnogi drugi pozorišni umetnici iz regiona.

Uoči otvaranja festivala, Dragana Milošević se danas sastala sa županom Istarske županije Borisom Miletićem, koji je ovom prilikom istakao veliki značaj saradnje Istre i Vojvodine. On je naglasio da ona u kontinuitetu traje više od dve decenije i izrazio nadu da se još više učvrsti i ojača putem zajedničkih projekata u oblasti kulture, ali i u turizmu.

Dragana Milošević se zahvalila na gostoprimistvu i profesionalnom organizovanju predstojećeg festivala, ujedno podsećajući da je Pokrajinska vlada snažan partner brojnim nacionalnim zajednicama u Vojvodini.

Tom prilikom, sekretar Milošević je istakla činjenicu da resorni sekretarijat pruža snažnu finansijsku podršku putem svojih javnih konkursa, posebno za pripadnike nacionalnih zajednica na teritoriji AP Vojvodine.

Ona je naglasila da je jedan od najvažnijih projekata obnova, sanacija, adaptacija, kao i opremanje rodne kuće bana Jelačića u Petrovaradinu. U tom projektu, kako je rekla, ostvarena je partnerska je saradnja sa Vladom Republike Srbije, koja je učestvovala u otkupu kuće zajedno sa Pokrajinskom vladom i istakla da će upravo rodna kuća bana Jelačića  ubuduće predstavljati važan centar za očuvanje identiteta hrvatske nacionalne zajednice u Vojvodini i šire.

„Skupština AP Vojvodine je takođe proglasila 16. oktobar, dan rođenja bana Jelačića, kao datum od pokrajinskog značaja i to je još jedan važan pokazatelj naših prijateljskih odnosa“, naglasila je Miloševićeva.

Na sastanku je zajednički podržana inicijativa za održavanje velikog radnog sastanka predstavnika ustanova kulture obe regije, na kome bi se pristupilo izradi zajedničkog strateškog plana na godišnjem nivou, kao i realizaciji projekata prekogranične saradnje, sa akcentom na edukaciji i usmeravanju mladih u pravcu negovanja i očuvanja identiteta.

Sastanku su prisustvovali zamenik župana Ivan Glušac, član gradskog veća Istarske županije zadužen za kulturu Vladimir Torbica, član gradskog veća Istarske županije   za italijansku nacionalnu zajednicu i druge etničke skupine Tea Batel i savetnik za medije u Pokrajinskom sekretarijatu za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Dragana Kolundžić.

Preporučujemo još …


Slušanost radija u Subotici
Kroz Grad
Vesti dana - video

Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Fejsbuk

Emisije

U sred srede

RTV Subotica

U sred srede

Poslovni intermeco

RTV Subotica

Poslovni intermeco

Jutrenje

RTV Subotica

Jutrenje

Subotička događanja

RTV Subotica

Subotička događanja

Opušteno

RTV Subotica

Opušteno

Likovni tragovi

RTV Subotica

Likovni tragovi

U susret istini

RTV Subotica

U susret istini

Subotica grad sporta

RTV Subotica

Subotica grad sporta

Sport

RTV Subotica

Sport
Media Info Centar
Institut HIB
Privredna akademija Novi Sad
Vojvođanski Magazin