instagram
 
instagram

Društvo

Obeležen Svetski dan Roma

RTV Subotica • Marijana Vojnić Rogić • 8. april 2024. • 13:11 •

Obeležen Svetski dan Roma

Lokalni akcioni plan za unapređenje položaja Roma do 2027. godine se realizuje, dok je druga faza projekta „Romakted“ uspešno okončana, rečeno je povodom obeležavanja 8.aprila, Svetskog dana Roma. To je bio i povod sastanka gradonačelnika Subotice Stevana Bakića sa romskim koordinatorima, asistentima i zdravstvenim medijatorima, kako bi se odredili dalji ciljevi za budućnost.

Predstavnici romske zajednice u Subotici gradonačelniku su izneli predlog da svoje znanje i veštine podele sa drugim Romima u drugim gradovima u okruženju, a kako poručuju cilj je da budu ravnopravni sa drugim zajednicama za šta im je najznačajniji politički ambijent.

„Ono što možemo da kažemo jeste da kroz strateška dokumenta imamo jasnu viziju šta mi želimo: mi želimo aktivnu romsku zajednicu koja je ravnopravna sa svim drugim nacionalnim zajednicama u Subotici i da svi zajedno činimo jedan mozaik koji će širiti interkulturalni duh i koji će svakom dati mogućnost da se razvija u skladu sa svojim potrebama, a u tom našem cilju je veoma važna politička volja,“ rekao je Stevan Nikolić, romski koordinator.

Gradonačelnik Stevan Bakić podsetio je da je Grad u budžetu ove godine za unapređenje položaja Roma opredelio 1.750.000,00 dinara, od čega milion za kupovinu udžebenika za decu iz šest osnovnih škola, dok je 350.000 izdvojeno za unapređenje uslova stanovanja i 400.000 dinara za organizovanje Svetskog dana Roma.

„Hteo bih da istaknem da će lokalna samouprav, kao i do sada, davati ogromnu podršku i ubuduće na unapređenju kvaliteta života pripadnika romske zajednice, jer su oni deo našeg društva, deo naše zajednice i kao takvi treba da budu uvaženi i prihvaćeni,“ poručio je Bakić.

Povodom Svetskog dana Roma, istaknute su i romske zastave na Gradskoj kući i mesnim zajednicama „Peščara“ i „Mali Bajmok“, a priređeno je i niz drugih aktivnosti, kao i koncert klasične muzike.

Preporučujemo još …


Kroz Grad
Vesti dana - video

Kroz Grad
Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Fejsbuk

Emisije

U sred srede

RTV Subotica

U sred srede

Poslovni intermeco

RTV Subotica

Poslovni intermeco

Subotička događanja

RTV Subotica

Subotička događanja

Opušteno

RTV Subotica

Opušteno

Likovni tragovi

RTV Subotica

Likovni tragovi

U susret istini

RTV Subotica

U susret istini

Subotica grad sporta

RTV Subotica

Subotica grad sporta

Sport

RTV Subotica

Sport
Budi human - Helena