instagram
 
instagram

Društvo

Električni bicikli i dalje bez preciznije zakonske regulative

RTV Subotica • Sanda Mileusnić Nikolić • 3. april 2024. • 13:56 •

Električni bicikli i dalje bez preciznije zakonske regulative pixabay

Snimak izletanja električnog bicikla na put sa prvenstvom prolaza, koji je kao rezultat imao materijalnu štetu na motornom vozilu izazvao je burnu reakciju javnosti. Dok građani predlažu uvođenje obavezne obuke za vozače, te niz drugih sankcija, iz Saveta za bezbednost saobraćaja Grada Subotice kažu da takvo rešenje nije predviđeno zakonom, te ističu da prvenstveno treba raditi na povećanju odgovornosti svih učesnika u saobraćaju.

Saobraćajna nezgoda koja se desila na uglu ulica Atile Jožefa i Žarka Zrenjanina i koja je, na sreću, prošla bez povreda, stavila je u prvi plan vozače električnih bicikala. U ovom slučaju to su  bila  dva maloletnika koja su pokazala nepoznavanje saobraćajnih pravila, ali isto tako i neodgovornost nakon izazivanja udesa. Da to nije usamljen slučaj, pokazalo je iskustvo drugih učesnika u saobraćaju koji su u komentarima pisali da su prošli slične situacije. Isto tako, kontrola takvih vozila i vozača ono je što predlažu neki od sugrađana sa kojima smo razgovarali.

„Smatram da bi trebalo da bude obuka i neka vrsta registracije, evidencije tog vozila, jer ako ja npr. mogu svoj moped da registrujem, mislim da bi i oni trebali nešto po tom pitanju da urade“- rekao je jedan od prolaznika.

Iz Saveta za bezbednost saobraćaja kažu da je nepoštovanje saobraćajnih pravila kao rezultat moglo da ima ugrožavanje života vozača motornog vozila koji se kretao saobraćajnicom sa pravom prvenstva, ali je zbog dobre reakcije i prilagođene brzine vozač uspeo da izbegne teže posledice. Upravo je to izostajanje svesti učesnika u saobraćaju najveći problem, zaključuju iz Saveta.

„Da su ta dva momka, dečaka na tom vozilu imali iole svesti o njihovom ponašanju u saobraćaju, o tome da mogu da načine ovakav problem, da izazovu saobraćajnu nezgodu, da shvataju da su mogli oni biti povređeni, da su mogli da smrtno stradaju, da je neko drugi mogao smrtno da strada, do toga ne bi došlo, jer bi naravno onda pazili i tu je kompleksnost celog tog problema. I evo u ovoj situaciji da sada pretpostavimo teorijski da je ta žena bila povređena, da nije mogla da izađe iz vozila, da je pala u nesvest, da je krvarila, za mene lično, a verujem i za mnoge druge, je taj problem daleko veći što su ti momci se okrenuli i otišli, nisu želeli da vide šta su to uradili, dakle bez imalo odgovornosti“ – navodi Petar Pantelinac, predsednik Saveta za bezbednost saobraćaja Grada Subotice.

Upravo su zbog toga aktivnosti gradskog Saveta za bezbednost saobraćaja usmerene pre svega na promociju bezbednosti i pravilnog učešća u saobraćaju od najranijeg uzrasta.

„Praktično ne želimo više da izgubimo nijednu generaciju, želimo da u tom periodu kada su najprijemčiviji za prihvatanje takvih stavova da shvate i da ne dovode uopšte u pitanje poštovanje saobraćajnih propisa, jer ta pravila postoje da bi nas sačuvala.“

Ni poslednje izmene Zakona o bezbednosti saobraćaja nisu električni bicikl prepoznale kao posebnu kategoriju, već se primenjuju odredbe koje važe za obični bicikl. Da li će se to promeniti i da li će zakonodavac uvesti neku vrstu obuke ili polaganja ispita, još uvek je nepoznato. Sagovornik dodaje da su nove izmene u planu i da se očekuje zasedanje radne grupe, te da pretpostavlja da će električni bicikli biti jedna od tema.

Preporučujemo još …


Kroz Grad
Vesti dana - video

Kroz Grad
Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Fejsbuk

Emisije

U sred srede

RTV Subotica

U sred srede

Poslovni intermeco

RTV Subotica

Poslovni intermeco

Subotička događanja

RTV Subotica

Subotička događanja

Opušteno

RTV Subotica

Opušteno

Likovni tragovi

RTV Subotica

Likovni tragovi

U susret istini

RTV Subotica

U susret istini

Subotica grad sporta

RTV Subotica

Subotica grad sporta

Sport

RTV Subotica

Sport
Budi human - Helena