instagram
 
instagram

Društvo

Traži se „pi” ekipa u Gimnaziji!

RTV Subotica • Silvia Martinović • 14. mart 2024. • 13:00 •

Traži se „pi” ekipa u Gimnaziji!

Verovatno nijedan simbol u matematici nije izazvao toliko znatiželje i čuđenja kao broj pi. Zbog toga, na današnji dan, svuda po svetu se organizuju proslave i takmičenja u čast broja 3,14.

U Gimnaziji „Svetozar Marković“ već više od 15 godina organizuje se takmičenje iz matemaitke i fizike na ovaj dan, na kojoj učestvuju đaci škole, u ekipama od po pet članova. Jovan Tomić pohađa treći zarzed IT smera, i trenutno se sprema na republičko takmičenje iz matematike. Međutim, našao je vremena da se takmiči i u svojoj školi. Kako kaže, to mu dođe kao svojevrsna priprema.

- Na ovo takmičenje idem već tri godine, a za takmičenja iz matematike sam uvek imala malo veću ljubav. Njih pohađam redovno, od osnovne škole bukvalno. Na ovo takmičenje sam se dvoumio da idem, pošto sam bio bolestan, ali sam se ipak odlučio da ipak želim da pomognem mom razredu, da dođem, da budemo što više na tabeli, a samim tim dobijamo i malu nagradu od profesora i malo neke plusiće, ocene, i tako, to uvek dobro dođe svima, i rado pomažem svom timu.

Takmičenje nije iziskivalo dodatne pripreme, jer je u pitanju gradivo koje se obrađuje na časovima matematike i fizike, ali učenici znaju da se u zadacima mora pojavljivati broj pi - izjavila je Silvia Godanji, profesorka matematike.

- Pošto zadatke izrađuju učenici prirodno-matematičkog smera, IT smera i opšteg smera, znači to su zadaci koji su malo ozbiljniji, ali su ipak vezani za gradivo. Mi uvek gledamo da to prilagodimo, da ne bude baš nešto veoma teško, ali da bude zanimljivo đacima, jer kao što vidite, oni se baš odazivaju u velikom broju, i vrlo rado žele da budu deo ekipe koji će da predstavlja njihov razred.

Rezultati se očekuju za oko nedelju dana, a pobednici će, pored malih poklona, imati čast da godinu dana nose titulu „najbolje pi ekipe“.

Preporučujemo još …


Kroz Grad
Vesti dana - video

Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Fejsbuk

Emisije

U sred srede

RTV Subotica

U sred srede

Poslovni intermeco

RTV Subotica

Poslovni intermeco

Subotička događanja

RTV Subotica

Subotička događanja

Opušteno

RTV Subotica

Opušteno

Likovni tragovi

RTV Subotica

Likovni tragovi

U susret istini

RTV Subotica

U susret istini

Subotica grad sporta

RTV Subotica

Subotica grad sporta

Sport

RTV Subotica

Sport
Budi human - Helena