instagram
 
instagram

Društvo

Počelo prolećno orezivanje stabala

RTV Subotica • Sanda Mileusnić Nikolić • 5. mart 2024. • 12:51 •

Počelo prolećno orezivanje stabala

Radna jedinica Održavanje i izgradnja javnih zelenih površina „Čistoće i zelenila“ započela je prolećno orezivanje stabala. Prva je na redu Rudić ulica, a u planu za ovu godinu je još dvadesetak ulica.

Orezivanje stabala u Rudić ulici započelo je juče i radiće se svakog dana u periodu od 7:30 do 14:30 časova. Iz JKP „Čistoća i zelenilo“ napominju da je u pitanju  redovni godišnji program održavanja, te da, iako je previđeno vreme trajanja radova u ovoj ulici do 15.marta, izgledno je da će radnici uspeti sve da završe i ranije.

„Zahvaljujući energiji naših radnika i sugrađanima koji su ispoštovali našu molbu da ne ometaju radove svojim vozilima, ubrzaćemo radove, tako da očekujem da će u toku ove nedelje oni biti završeni“ – kaže Borislav Jakemiv, rukovodilac Radne jedinice Održavanje i izgradnja javnih  zelenih površina.

Osim Rudić ulice, u planu je orezivanje stabala u još dvadesetak ulica koje se nalaze u sistemu održavanja, poput prostora oko Mlečne pijace, Žarka Zrenjanina , Trga Sinagoge, Preradovićeve i Prvomajske ulice.

„U planu nam je da nastavimo radove tokom marta i aprila, a zatim ponovo krajem godine, od oktobra do decembra. U martu i aprilu radićemo i orezivanje stabala ispod elektroenergetskih vodova  u ulicama koje su takođe u sistemu održavanja, to su Prvomajska, Matije Gupca, Palmotićeva, Zmaj Jovina, Jožefa Atila i druge“.

U sistemu održavanja javnih zelenih površina nalaze se 123 ulice sa oko 2.000 stabala, napominje sagovornik i dodaje da kada su u pitanju one ulice koje nisu obuhvaćene sistemom, tamo „Čistoća i zelenilo“ izlazi na teren isključivo po nalogu komunalne inspekcije, kojoj građani mogu da prijave problem.

„Što se tiče samog orezivanja i seče stabala, podnose zahtev u pisarnici Gradske kuće, podnosi se komunalnoj inspekciji za one ulice koje se ne nalaze u sistemu održavanja i tek po proceni, moraju da navedu razlog zbog kog žele da se stablo oreže ili vrši seča, tek po odobrenju se to radi. Postoje dve varijante, jedna je da će to uraditi „Čistoća i zelenilo“, tamo gde se zahteva stručnost i korišćenje hidraulične korpe, a u pojedinim slučajevima oni mogu sami da dobiju odobrenje da orežu stabla.“

Kada su u pitanju vrste stabala koje su obuhvaćene planom održavanja to su celtisi, platani i hrastovi.

Preporučujemo još …


Kroz Grad
Vesti dana - video

Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Fejsbuk

Emisije

U sred srede

RTV Subotica

U sred srede

Poslovni intermeco

RTV Subotica

Poslovni intermeco

Subotička događanja

RTV Subotica

Subotička događanja

Opušteno

RTV Subotica

Opušteno

Likovni tragovi

RTV Subotica

Likovni tragovi

U susret istini

RTV Subotica

U susret istini

Subotica grad sporta

RTV Subotica

Subotica grad sporta

Sport

RTV Subotica

Sport
Budi human - Helena