instagram
 
instagram

Društvo

Nadvožnjak na Čantavirskom putu gotov za par nedelja, Majšanski most krajem maja

RTV Subotica • Sanda Mileusnić Nikolić • 1. mart 2024. • 13:55 •

Nadvožnjak na Čantavirskom putu gotov za par nedelja, Majšanski most krajem maja

Radovi na deonici brze pruge od Novog Sada do Subotice i državne granice idu prema planu, navode iz Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i dodaju da su i izvođači i podizvođači spremni da završe sve u skladu sa novim rokom, koji je za tri meseca kraći od prvobitnog. Većina objekata na teritoriji Subotice već je završena, uskoro će u saobraćaj biti pušten nadvožnjak na Čantavirskom putu, dok će Majšanski most za drumski saobraćaj biti otvoren krajem maja ili početkom juna, kažu nadležni. Sama brza pruga biće završena do kraja jula, nakon čega kreću provere statike i dinamike.

Iako je pruga trebalo da bude završena do kraja godine, predsednik Srbije Aleksandar Vučić nedavno je u javnost izašao sa informacijom da će to biti i ranije i to za tri meseca. Iz Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture pojašnjavaju da su svi akteri ovog velikog infrastrukturnog projekta spremni na pomeranje roka. Na teritoriji Subotice, od planiranih šest objekata na brzoj pruzi većina je završena, navodi pomoćnica ministra Anita Dimoski.

„Sada sa lakoćom možemo da pričamo o ovim rokovima, zato što smo veći deo objekata na teritoriji Subotice završili, to su podvožnjaci u Bajnatskoj i Ulici Maksima Gorkog, u Kosovskoj, te nadvožnjak na 179. kilometru. Ono što je sada ostalo da se rešava je Majšanski most, koji je počeo pre mesec, dva dana. On će takođe biti završen i ide u tempu kako je i planirano, a to je kraj maja, početak juna, tada je planirani rok za puštanje drumskog saobrćaja preko njega.“

Kada je podvožnjak u Lošinjskoj ulici, odnosno kod Pionira u pitanju, tamo su radovi vezani za izgradnju kolektora, koja se odvija sukcesivno od prve nedelje septembra.

„To je razlog dužini te vrste radova, koja je preduslov da bi mogli da se otpočnu radovi na izgradnji samog podvožnjaka. Što se tiče pristupnih saobraćajnica, počelo je izvođenje tzv. „u-kada“. Organičavajući faktor za ove inžinjerske objekte jeste vodovod koji mora na dva mesta biti prohodan“ – dodaje Dimoski.

Zbog brzine kojom će se vozovi kretati, pruga mora da bude ograđena zaštitnom ogradom, pa će dosadašnji atarski prelazi preko pruge takođe biti usmereni na nadvožnjake ili podvožnjake. Na ulazu u grad, na Čantavirskom putu, takođe će uskoro biti završen nadvožnjak preko brze pruge.

„Tamo je u toku ispitivanje probnim opterećenjima i u narednih nedelju, dve, najkasnije tri biće svakako i on pušten za saobraćaj.“

Kada je sama pruga u pitanju, ona se sastoji od donjeg stroja sa šinama, kolosecima i skretnicama i gornjeg stroja sa kontaktnom mrežom. Planirano je da do kraja aprila budu završeni svi koloseci, a paralelno se rade i portali i stubovi konktaktne mreže.

 „Mi ćemo radove završiti kako je i ministar rekao, do kraja jula. Tokom avgusta će izvođač radova sprovesti interno statičku proveru i geometriju koloseka i kontaktne mreže, a u prvoj nedelji septembra „Nemačke železnice“ će izvrštiti proveru, dinamičko testiranje brze pruge kojom će u decembru biti pušten komercijalni saobraćaj“ – zaključuje Dimoski.

Deonica brze pruge od Beograda do Subotice duga je 210 kilometara.

Preporučujemo još …


Kroz Grad
Vesti dana - video

Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Fejsbuk

Emisije

U sred srede

RTV Subotica

U sred srede

Poslovni intermeco

RTV Subotica

Poslovni intermeco

Subotička događanja

RTV Subotica

Subotička događanja

Opušteno

RTV Subotica

Opušteno

Likovni tragovi

RTV Subotica

Likovni tragovi

U susret istini

RTV Subotica

U susret istini

Subotica grad sporta

RTV Subotica

Subotica grad sporta

Sport

RTV Subotica

Sport
Budi human - Helena