instagram
 
instagram

Društvo

Već tri godine uz žene koje se bore s rakom dojke

RTV Subotica • Marijana Vojnić Rogić • 28. februar 2024. • 11:28 •

Već tri godine uz žene koje se bore s rakom dojke

Udruženje „Jedna uz drugu“ već tri godine uspešno deluje u tri pravca: na polju preventive i edukacije, kao podrška obolelim ženama od raka dojke i i ženama koje su pobedile bolest ali se bore sa posledicama lečenja, istakla je povodom godišnjice Udruženja, predsednica Milica Pećerić. Sumirajući prethodnu godinu, ona je navela da su uspešno realizovali sve projekte za koje su dobili novac od lokalne samouprave i Fondacije „Trag“, gde je poseban akcenat bio edukacija mladih.

Kako se poslednjih godina beleži trend oboljevanja od raka dojke kod sve mlađih generacija, a misija Udruženja jesta edukacija o ranom otkrivanju ovog karcinoma, pažnja je usmerena na mlade žene, navela je predsednica „Jedne uz drugu“. Osim toga, neće izostati ni psihološka podrška ženama koje se sučavaju sa dijagnozom i prolaze kroz lečenje.

„Ove godine smo pokrenuli niz predavanja u saradnji sa Fondacijom Danilo Kiš kako bismo probudili ranu svest o potrebi za samopregledom, za preventivom i obraćaćemo se pre svega starijim srednjoškolcima, jer samo rana dijagnoza je dobra prognoza. Naravno i dalje ćemo podržavati sve žene koje se suočavaju sa tom dijagnozom,“ navela je Pećerić.

Udruženje je ostvarilo i veoma dobru saradnju sa Onkološkim odeljenjem Opšte bolnice Subotica, kao i sa Institutom u Kamenici i na taj način su postali most između pacijenata i zdravstvenog sistema.

„Prošle godine smo mnogo radili na tome da pokretna mamografija stignme u Suboticu i boravila je ovde više od mesec dana i obavljeno je mnogo korisnih pregleda. Imamo u planu, u saradnji sa Zavodom za javno zdravlje da imamo u martu tribinu gde će se predstaviti ponovno uvođenje skrining programa u Srbiji, što je jako važno i mi to kao udruženje veoma podržavamo,“ istakla je Gabriela Agošton, članica Udruženja „Jedna uz drugu“.

Viber grupa Udruženje broji oko 200 članova, dok je u samom Udruženju aktivno oko 40 žena. Njihov rad može se pratiti i na fejsbuk stranici „Jedna uz drugu“.

 

Preporučujemo još …


Kroz Grad
Vesti dana - video

Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Fejsbuk

Emisije

U sred srede

RTV Subotica

U sred srede

Poslovni intermeco

RTV Subotica

Poslovni intermeco

Subotička događanja

RTV Subotica

Subotička događanja

Opušteno

RTV Subotica

Opušteno

Likovni tragovi

RTV Subotica

Likovni tragovi

U susret istini

RTV Subotica

U susret istini

Subotica grad sporta

RTV Subotica

Subotica grad sporta

Sport

RTV Subotica

Sport
Budi human - Helena