instagram
 
instagram

Društvo

Da li smo društvo socijalne pravde?

RTV Subotica • Sanela Simeunović • 20. februar 2024. • 12:55 •

Da li smo društvo socijalne pravde?

U Subotici se na evidenciji Centra za socijalni rad nalazi više od 13.000 lica, od tog broja njih 1.200 je na programu Narodne kuhinje. To su podaci s kojima dočekujemo Međunarodni dan socijalne pravde. Ovaj dan obeležava se radi promovisanja pravednosti i jednakosti u društvu, što je ključno za smanjenje siromaštva, zaštitu životne sredine i unapređenje ekonomskog prosperiteta.

Poštovanje osnovnih ljudskih prava kao i jednakost pristupu resursima, bez obzira na društveni status, rasu i druge faktore, to je po definiciji socijalna pravda. Da li smo mi durštvo socijalne pravde na Međunarodni dan pitali smo Subotičane.

-Mislim da jesmo -

-Ne postoji zemlja na svetu gde je socijalna pravda skroz zastupljena, ovde nije loše, ali naravno da može više i bolje-

Osiguran pristup zdravstvenoj zaštiti, obrazovanju, sigurnom stambenom prostoru, radnim mestima i drugim resursima, kao i uslugama, odlika je društva postojeće socijalne pravde. Za socijalnu i dečju zaštitu ove godine je iz gradskog budžeta izdvojeno 494 miliona dinara, što je povećanje od 6,6 odsto u odnosu na 2023.godinu. Ipak, kada je reč o socijalnoj pravdi, iako naša zemlja ide ka tom putu, još uvek ima prostora za poboljšanje, kaže predsednik Udruženja građana koje se između ostalog bavi i pitanjima socijalne politike „Solidarnost” Subotica, Mikloš Nađ Olajoš.

-Mi svake godine učestvujemo u akciji humanitarne pomoći, već smo podelili preko 130 paketa građanima Subotice i vidimo da pored svih rezultata koji se u Srbiji postižu ima siromaštav. Iz tog razloga više pažnje je potrebno posvetiti problemima ljudi, vidimo i slučaj sa retkim bolestima, penzioneri često koriste šaku lekova, to sve košta. Svim tim problemima koji dovode do povećanja socijalnih razlika, potrebno je više pažnje posvetiti-

Čovek mora biti u fokusu, često govorimo o rezultatima, ali neretko zaboravimo da pričamo i o socijalnim razlikama, koje su u svetu, pa tako i kod nas sve veće. Ono što udruženja građana poput našeg mogu, je da kroz terenski rad prikažu stvarno stanje, ukažu na probleme, ističe Nađ Olajoš.

-Udruženja građana mogu dati na osnovu terenskog rada informacije, mi na terenu vidimo da se siromaštvo ne smanjuje, da ima i dalje ugroženih ljudi, idemo ka tome da pomognemo. Na osnovu teresnkog rada, udruženja kao naša mogu dati predloge, inicijative-

Drštveno - istorijski uslovi svakako utiču na razvoj i dešavanja u jednoj zajednici, društvu, i jasno je da je potrebno vreme, ono što je bitno je da svi zajedno i kroz zakonske i druge regulative radimo na tom cilju postizanja socijalne pravde i jednakosti, zaključuje naš sagovornik.

Preporučujemo još …


Kroz Grad
Vesti dana - video

Kroz Grad
Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Fejsbuk

Emisije

U sred srede

RTV Subotica

U sred srede

Poslovni intermeco

RTV Subotica

Poslovni intermeco

Subotička događanja

RTV Subotica

Subotička događanja

Opušteno

RTV Subotica

Opušteno

Likovni tragovi

RTV Subotica

Likovni tragovi

U susret istini

RTV Subotica

U susret istini

Subotica grad sporta

RTV Subotica

Subotica grad sporta

Sport

RTV Subotica

Sport
Budi human - Helena