instagram
 
instagram

Društvo

Nove ispune na Vodozahvatu 1 – pijaća voda i dalje po svim standardima

RTV Subotica • Marijana Vojnić Rogić • 13. februar 2024. • 13:24 •

Nove ispune na Vodozahvatu 1 – pijaća voda i dalje po svim standardima

Voda koju piju Subotičani i dalje će biti bezbedna za upotrebu i u skladu sa svim standardima zahvaljujući zameni ispuna na Vodozahvatu 1 kojima je istekao vek trajanja. Kako navode nadležni, zamena će trajati sve do aprila, a finansirana je iz budžeta lokalne samouprave.

Bez ovih velikih belih posuda nema ni ispravne pijaće vode u Subotici. Kako su filterske ispune koje prečišćavaju sirovu vodu uveliko prešle svoj radni vek koji je deset godina, a poslednji put su menjane 2005. godine, bio je krajnji rok da se one i zamene novim.

„Te ispune koje su u ovim posudama vrše tehnologiju prečišćavanja vode, to znači da uklanjaju arsen, amonijak  i gvožđe, to su ta tri parametra koja su nam u bunarskoj vodi veća od dozvoljene koncentracije i sa ovim ispunama mi dovodimo kvalitet vode za piće koji odgovara pravilniku i zdravlju svakog potrošača,“ objašnjava direktor JKP „Vodovod i kanalizacija”, Đerđ Šugar.

Kako je JKP „Vodovod i kanalizacija“ opterećen godišnjim kreditom kod Evropske banke za obnovu i razvoj sa dvesta miliona dinara godišnje, tražili su od Grada da izdvoje sredstva za zamenu filterskih ispuna, što je i učinjeno i za šta je iz gradske kase izdvojeno sto miliona dinara.

„Vodovod i kanalizacija je već nekoliko godina ranije signalizirao prema lokalnoj samoupravi da je potrebno sanirati određene elemente na Vodozahvatu 1, jer je ovaj objekat pušten u rad još 1990. Godine. Pokušali smo da konkurišemo na neke konkurse, nažalost nismo uspeli, ali s obzirom da se radi o fundamentalnoj javnoj usluzi vodosnabdevanja, nismo više hteli da čekamo, tako da smo rešili da usmerimo gradska sredstva na ovaj projekat i naravno i ubuduće ćemo određene elemente menjati na ovom objektu,“ navela je Čila Goli, članica GV za komunalnu delatnost.

Kako dodaju nadležni, i ove godine biće izdvojena sredstva  za proširenje vodovodne mreže i to u mesnim zajednicama Zorka i Makova sedmica. Osim toga, radi se na projektovanju mreže i to u Bačkim Vinogradima, Hajdukovu, Šupljaku, Tavankutu i Ljutovu, kao i na proširenju u Industrijskoj zoni „Mali Bajmok“. U budućnosti mogu da se očekuju i veća ulaganja, s obzirom da ove godine ističe kreditno zaduženje preduzeća prema EBRD-u.

 

Preporučujemo još …


Kroz Grad
Vesti dana - video

Kroz Grad
Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Fejsbuk

Emisije

U sred srede

RTV Subotica

U sred srede

Poslovni intermeco

RTV Subotica

Poslovni intermeco

Subotička događanja

RTV Subotica

Subotička događanja

Opušteno

RTV Subotica

Opušteno

Likovni tragovi

RTV Subotica

Likovni tragovi

U susret istini

RTV Subotica

U susret istini

Subotica grad sporta

RTV Subotica

Subotica grad sporta

Sport

RTV Subotica

Sport
Budi human - Helena