instagram
 
instagram

Društvo

Svetski dan radija: Uz transformaciju odoleva vremenu

RTV Subotica • Sanela Simeunović • 13. februar 2024. • 12:42 •

Svetski dan radija: Uz transformaciju odoleva vremenu

Danas se obeležava Svetski dan radija, u znak sećanja na 13. februar 1946. godine, kada je prvi put emitovan program Radija UN. Obeleževanje ovog datuma ustanovio je UNESKO 2011. godine, kako bi se promovisao radio kao medij i sve mogućnosti koje on pruža.

Pod sloganom „Vek informisanja, zabave i obrazovanja“, ovogodišnji Svetski dan radija u fokus stavlja snage i prednosti medija koji ne gubi relevantnost ni u digitalnom dobu, što potvrđuju i neki od naši sugrađana.

-Slušam subotički  radio, ujutro ga uključim i tokom celog dana radi u kući – kaže jedna sugrađanka, dok druga dodaje da – Slušam sve, i vesti i muziku i servisne, ceo program.

Radio Subotica je osnovana davne 1968. godine i emituje vesti na tri jezika: srpskom, mađarskom i hrvatskom. Kako priča sadašnji radio-voditelj Marjan Kiš, od osnivanja je dugo bila jedina radio stanica u našem gradu. Tokom godina struktura programa se menjala, ali poverenje sugrađana u pouzdanost informacija, kao i njihova dostupnost,  ostali su isti. Ono što je danas posebno popularno kod slušalaca je i program sa uključenjima, kaže naš sagovornik.

- To su lepa druženja sa slušaocima, idu programi uživo, radio se svugde sluša, u prevozu, pogonima... Nije puno izgubio, ali se profil promenio. Mi gledamo da budemo direktno na liniji sa slušaocima.

Radio danas opstaje i ostaje na medijskoj platformi, ali ono što je drugačije u odnosu na prošlost je forma. Po sadržaju dominiraju muzički programi uz vesti i servisne informacije.

-Današnji radio nije ono što je bio nekada, vrlo dobro se sećam kada je tada došao neko u goste, to su bila gostovanja od sat, do sat i po, udubljivanje u teme...Sada radio više ne trpi takav tip rada, danas kada imamo gostovanje to se uglavnom svede na tri ili četiri puta po dva ili tri minuta.

Radio koristi oko 95% svetskog stanovništva jer tehnologija koju zahteva je pristupačnija i jednostavnija, pa radio prenosi mogu dosegnuti i do najudaljenijih zajednica. Prema istraživanjima čak 75% domaćinstava u zemljama u razvoju poseduje bar jedan radio prijemnik.Radio je medij koji dopire do najširih slojeva stanovništva i koji može učiniti mnogo za obrazovanje, kulturni i politički dijalog i pomoći ljudima u najrazličitijim životnim situacijama.

Preporučujemo još …


Kroz Grad
Vesti dana - video

Kroz Grad
Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Fejsbuk

Emisije

U sred srede

RTV Subotica

U sred srede

Poslovni intermeco

RTV Subotica

Poslovni intermeco

Subotička događanja

RTV Subotica

Subotička događanja

Opušteno

RTV Subotica

Opušteno

Likovni tragovi

RTV Subotica

Likovni tragovi

U susret istini

RTV Subotica

U susret istini

Subotica grad sporta

RTV Subotica

Subotica grad sporta

Sport

RTV Subotica

Sport
Budi human - Helena