instagram
 
instagram

Društvo

Prvi čovek Novog Sada Milan Đurić o najvažnijim projektima: Naš grad je jedno od najvećih gradilišta u Evropi

RTV Subotica • Redakcija TV Subotica • 8. februar 2024. • 12:52 •

Prvi čovek Novog Sada Milan Đurić o najvažnijim projektima: Naš grad je jedno od najvećih gradilišta u Evropi printscreen Tanjug

Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić istakao je danas za Tanjug televiziju da je Novi Sad jedno od najvećih gradilišta u Evropi.

Od 2012. do 2023. godine potrošeno 107 milijardi dinara na kapitalnu potrošnju

-Gradimo tri mosta na reci Dunav. Godine 2018. smo se vratili na broj mostova koji smo imali 1999. godine. Država nam pomaže u izradnji, jer to sami ne bismo mogli. Realizujemo i druge investicije- dve podzemne garaže i dve osnovne škole. Novi Sad od 1958. godine gradi prvu toplanu. Radimo na asfaltiranju ulica u gradu, radimo na izgradnji i sanaciji biciklističkih staza. Od 2012. godine je potrošena 91 milijarda dinara na kapitalnu potrošnju, a 16 milijardi je potrošeno na putnu privredu. Novi Sad je od 2012. do 2023. godine izdvojio 107 milijardi dinara na kapitalnu potrošnju- rekao je Đurić i dodao: 

-Pešačko-biciklistički most će biti nova turistička atrakcija. Niko na potezu Dunava nije od starta gradio pešačko-biciklistički most. Jako nam je važan, jer je preduslov da petrovaradinsko Podgrađe bude pešačka zona, sa brojnim hostelima, restoranima i da Novi Sad ima i na sremskoj strani centar. Na tragovima stare pruge treba da ide nova biciklistička ruta. Kampus univerziteta biće blizu i moći će i studenti da ga koriste. Imamo 55.000 studenata. Očekujem da će država uskoro potpisati komercijalni ugovor i da krećemo polako da gradimo aj most. Očekuje nas lep most u budućnosti. 

Grad će izaći na sremsku stranu

On je naglasio da je je četvrtina koridorskog mosta gotova i podsetio da će se koristiti za teretni saobraćaj, kako bi će rasteretio Petrovaradin koji se brzo širi.

-Četvrti most je izuzetno važan, on će se spajati sa dva auto-puta- E-75 i E-80. Most vredi 175,5 miliona evra i njega finansira država. Njime će grad moći da izađe i na sremsku stranu- reči su prvog čovek grada.

Nastavićemo sa obaranjem rekorda

Novi Sad je u protekloj godini uspeo da nadmaši 2022. godinu što se tiče broja turista, ali i što se tiče broja noćenja koji su ostvareni za više od 1,5 posto.

-To su nam značajni pokazatelji da titule koje je grad osvajao prethodnih godina, kao o brojni sajmovi i manifestacije doprinose. Ima još prostora za napredak. Kulturne stanice, koje su građene dok je grad bio Evropska prestonica kulture, su 31. decembra, 1. januara i 1. februara, za Dan grada, imali brojne programe i koncerte. Očekujem da ćemo nastaviti u ovoj godini sa obaranjem rekorda. Razgovarao sam sa kineskim tur operaterima koji su izrazili želju da obiđu Novi Sad i uvrste ga u na svoje mape za posećivanje.

Preko 500 penzionera ide na banjsko lečenje, vrtići besplatni

Đurić se dotakao i izdvajanja iz budžeta Grada za najmlađe i najstarije sugrađane. 

-Novi Sad ima 72.000 penzonera. U ovoj godini smo opredelili 20.000 dinara za penzionere sa najmanjim primanjima. To je važna stvar. Takođe, preko Udruženja penzionera oko 500 penzionera pošaljemo na banjsko lečenje. Grad finansira i svaku prvorođenu bebu, trojke, bebe koje se rode u Novoj godini i na Dan grada. Povećali smo budžet za socijalu i iznosi više od tri milijarde dinara. Gradski vrtić je besplatan, izdvaja se iz budžeta 4,5 milijarde dinara, a privatna zabavišta subvencionišemo, to je oko 650 miliona dinara. Za projekat 47 igrališta na 47 lokacija do danas je stiglo 229 predloga na platformi Tvoj grad, a na proleće ćemo krenuti u izgradnju. Predlaganje lokacija je do 10. februara. Ovo je lep projekat, koji će najviše značiti najmlađima. Obilazimo terene, razgovaramo sa našim sugrađanima. Moramo slušati građane. Projekat koji nam predstoji je centralni prečistač i regionalna deponija, odnosno upravljanje otpadom. Očekujem da krenemo u proceduru oba ova projekta, jer se tiču svih Novosađana- zaključio je gradonačelnik.

 
 

 

Preporučujemo još …


Kroz Grad
Vesti dana - video

Kroz Grad
Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Fejsbuk

Emisije

U sred srede

RTV Subotica

U sred srede

Poslovni intermeco

RTV Subotica

Poslovni intermeco

Subotička događanja

RTV Subotica

Subotička događanja

Opušteno

RTV Subotica

Opušteno

Likovni tragovi

RTV Subotica

Likovni tragovi

U susret istini

RTV Subotica

U susret istini

Subotica grad sporta

RTV Subotica

Subotica grad sporta

Sport

RTV Subotica

Sport
Budi human - Helena