instagram
 
instagram

Društvo

Učenici napravili igricu koja matematiku čini zabavnijom

RTV Subotica • Sanda Mileusnić Nikolić • 7. februar 2024. • 13:10 •

Učenici napravili igricu koja matematiku čini zabavnijom

Kompjuterska igrica „Paper Sharp“ učenika Tehničke škole „Ivan Sarić“ Luke Pavićevića i Stefana Jovčića osvojila je prvo mesto na vojvođanskom polufinalu 20. Međunarodnog takmičenja programerskih proizvoda „Nojman“, održanog proteklog vikenda u Senti. Igrica sa matematičkim zadacima može se besplatno preuzeti,  a Luka i Stefan čekaju poziv na nastavak takmičenja koje će se održati u Mađarskoj.

Učenici četvrtog razreda smera elektrotehničar informacionih tehnologija, Stefan Jovčić i Luka Pavićević, bili su prvi u kategoriji „Računarske igrice“. Igrica koju su napravili tokom prošle godine nastala je sa ciljem da matematiku učini zabavnijom,  igrači učestvuju u matematičkim duelima rešavajući zadatke koji postaju sve teži i teži. Radnja „Paper Sharpa“ odvija se u Italiji i prati priču poznatog matematičara.

 „Pošto znamo da je matematika sporna nekim đacima, razmišljali smo kako da je učinimo što je moguće interaktivnijom za njih, da primamimo učenike da nauče nešto novo. Nekako smo došli na ideju Italije, našli i glavnog lika, pa smo opširno radili na temu matematičkih duela. Na osnovu toga smo razvili čitavu ideologiju igrice, nakon gubitka glavnog lika od strane jednog poznatog matematičara, kreće njegova priča nakon poraza u duelu, jer je potcenio svog protivnika“ – prepričava Stefan.

Programerski dvojac prvi put je zajedno radio na projektu, obojica planiraju da upišu Fakultet tehničkih nauka u Novom Sadu, a njihova igrica može se preuzeti besplatno sa sajta itch.io.

„Podelili smo posao na jednake delove, gde sam ja pravio tu biblioteku gde otključavamo nove formule i zadatke, a Stefan je  na primer izrađivao same zadatke, ja sam radio na matematičkim dvobojima, a on je razrađivao priču. Učenici počev od osnovne škole mogu da igraju našu igricu, predviđeno je da dok se igra postaje sve teže, tako da može dosta da se nauči o matematici“ – dodaje Luka.

Takmičenje „Nojman“ nosi naziv po čuvenom mađarskom informatičaru, a mentori učenika bili su profesori Nikola Krmpotić i Šandor Lenđel. Takmičari su bili podeljeni u nekoliko kategorija, nakon što su uspešno prezentovali svoje projekte i ostvarili zapažene rezultate na vojvođanskom nivou takmičenja, iz škole kažu da očekuju poziv na finale, koje će se održati početkom marta u Mađarskoj.

„U izradi projekta koristili su programski jezik „C Sharp“ koji uče na časovima, ali su se dodatno edukovali vezano za dizajnerski i grafički deo, to se ne uči na časovima, to su samostalno izučili i potom spojili znanje stečeno van časova sa onim sa časova i napravili ovu igricu“ – kaže njhov profesor programiranja, Nikola Krmpotić.

Pored Stefana i Luke, na takmičenju su učestvovali i Miloš Ristić, koji je bio treći u kategoriji „Računarske igrice“, Aleksandar Berkeš i Dario Buljovčić, koji su takođe bili treći u kategoriji „Korisničke aplikacije“, dok je u istoj kategoriji Adam Mihalj dobio pohvalu.

Preporučujemo još …


Kroz Grad
Vesti dana - video

Kroz Grad
Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Fejsbuk

Emisije

U sred srede

RTV Subotica

U sred srede

Poslovni intermeco

RTV Subotica

Poslovni intermeco

Subotička događanja

RTV Subotica

Subotička događanja

Opušteno

RTV Subotica

Opušteno

Likovni tragovi

RTV Subotica

Likovni tragovi

U susret istini

RTV Subotica

U susret istini

Subotica grad sporta

RTV Subotica

Subotica grad sporta

Sport

RTV Subotica

Sport
Budi human - Helena