instagram
 
instagram

Društvo

Po prvi put na Dan Velikog prela izabrane dve najlepše prelje

RTV Subotica • Sanela Simeunović • 5. februar 2024. • 11:21 •

Po prvi put na Dan Velikog prela izabrane dve  najlepše prelje

Dan Velikog prela jedan je od četiri nacionalna praznika Bunjevaca.  Proslavlja se tradicionalno uz igru, pesmu i stare običaje, a u koje spada i biranje najlepše prelje. Ove godine po prvu put izabrane su dve: Jovana Vidaković i Dunja Takač.

Najlepša preljska pesma bila je pesma Gabrijele Diklić „Sićanja“, dok je u  nadmetanju za najlepšu prelju učestvovalo  13 devojaka. One su nosile tradicionalnu bunjevačku nošnju. Za najlepše su izabrane Jovana i Dunja, dok su iza  njih  bile Martina Vojnić Hajduk i Milica Saulić.

-Na sebi nosim suknju, kecelju, jelek, cipele i dukate. Jako sam iznenađena, meni je naravno čast- kaže Jovana Vidaković

-Iznenađena sam, bilo je mnogo lepih prelja, zaista mi je drago. Nosim nošnju, koja je šivena pre godinu dana- dodala je Dunja Takač.

Jedan od četiri nacionalna praznika Bunjevaca čestitao je i gradonačelnik Subotice, Stevan Bakić. Prethodnih godina postignuti su veliki rezultati, kada je reč o saradnji lokalne samouprave i Nacionalnog saveta Bunjevaca, podsetio je gradonačelnik Bakić.

-Potvrdili smo i to na najbolji mogući način vekovna postojanja Bunjevaca na ovim prostorima kroz uvođenje bunjevačkog jezika i pisma kao službenog na teritoriji grada Subotice. To je jedan od najvećih demokratskih iskoraka lokalne samouprave-

Prvo, zvanično Veliko prelo održano je pre 145 godina.  Ovaj dan za nas je kroz istoriju bio i jeste veoma važan, rekla je predsednice Nacionalnog saveta Bunjevaca, dr Suzana Kujundžić Ostojić.

-Prela su postojala i pre, ali tad smo želeli da kažemo svima da smo tu, da želimo da čuvamo ono što je naše. I 145 godina posle toga, evo nas ponovo tu, vidimo da čuvamo svoju tradiciju i kulturu i idemo napred-

Dan Velikog prela održava se 2.februara, na Marindan, u organizaciji Nacionalnog saveta Bunjevaca.

Preporučujemo još …


Kroz Grad
Vesti dana - video

Kroz Grad
Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Fejsbuk

Emisije

U sred srede

RTV Subotica

U sred srede

Poslovni intermeco

RTV Subotica

Poslovni intermeco

Subotička događanja

RTV Subotica

Subotička događanja

Opušteno

RTV Subotica

Opušteno

Likovni tragovi

RTV Subotica

Likovni tragovi

U susret istini

RTV Subotica

U susret istini

Subotica grad sporta

RTV Subotica

Subotica grad sporta

Sport

RTV Subotica

Sport
Budi human - Helena