instagram
 
instagram

Društvo

„Subotica-trans” definitivno „vozi” u javno-privatno partnerstvo?

RTV Subotica • Marijana Vojnić Rogić • 1. februar 2024. • 13:10 •

„Subotica-trans” definitivno „vozi” u javno-privatno partnerstvo?

Čini se da smo sve bliži odgovoru na pitanje kuda i kako vozi „Subotica-trans“ – skupštinska većina danas je usvojila prvu odluku koja ide u pravcu javno-privatnog partnerstva za preduzeće koje je već godinama na višemilionskim subvencijama iz gradske kase. Ipak, kako će u konačnici izgledati javni gradski prevoz još uvek nije poznato, jer kako napominju iz redova vladajućih ovo je tek prvi korak u tom pravcu. S druge strane, opozicija nije podržala odluku izrazivši sumnju da ni jedan privatnik neće hteti da uđe u ovaj posao.

I ove godine lokalna samouprava je iz sopstvenih sredstava dotirala „Subotica-trans“ i to sa 500 miliona dinara. Zbog toga mora da se pronađe održiv sistem – s jedne strane da građani imaju punu uslugu, s druge strane da se budžet grada ne optereti previše, poručuju iz redova Srpske napredne stranke.

„Voleli bismo da tih 500 miliona koje svake godine izdvajamo, a to će ubuduće biti još više ako nešto ne preduzmemo, da makar prepolovimo, pa bismo onda imali više od 200 miliona za neke druge namene,“ naveo je Veljko Vojnić, predsednik odboničke grupe „Aleksandar Vučić-za našu decu“.

Javno- privatno partnertvo kao najbolji način rešavanja nagomilanih problema vidi i sam direktor preduzeća, Dejan Ljubisavljević. On navodi da je u „Subotica-transu“ zatekao teško stanje i kontradriktornu situaciju: da su se uprkos padu broja putnika od 2012. godine, kupovali zglobni autobusi koji duplo više troše i duplo više koštaju. Na to treba dodati i starost voznog parka, kao i stare linije koje ne zadovoljavaju potrebe građana.

„To su sve nasleđeni problemi i jednom se mora podvući crta i ja pozdravljam odluku gradske vlasti da napokom uđemo u rešavanje problema, jer na ovaj način imamo perpetuum mobile koji vodi samouništenju,“ poručuje Ljubisavljević.

Iako je koalicioni partner Savez vojvođanskih Mađara podržao odluku, navodeći da sadašnje poslovanje ne ide u dobrom pravcu iz brojnih objektivnih okolnosti, izrazili su i nezadovoljstvo načinom rukovođenja preduzećem.

„Odnos između zaposlenih koji učestvuju u samom javnom prevozu i pratećih je neprihvatljiv. Ne može se uspešno poslovati ako na jednog vozača dođe četiri zaposlena i tu je menadžemnt trebalo već da preduzme neke korake. Takođe je neprihvatljivo da od 77 vozila čak 30 posto bude van upotrebe,“  rekao je Janoš Nagel, predsednik odborničke grupe SVM-a.

Da ogromne subvencije nisu održive, saglasna je i opozicija. Međutim, protive se javno-privatnom partnestvu na način da Grad i dalje finansira sa 200 miliona dinara javni prevoz, kao i da se traži koncesionar na period od 15 godina.

„Ja ne vidim motiv bilo kog koncesionara da uđe u posao koji bi u startu bio negativan i koji bi zavisio od budžeta grada,“ smatra Miroslav Milojević, predsednik odboničke grupe Pokreta građanske Subotice.

Ipak, konačnu odluku kuda i kako dalje doneće projektni tim koji će formirati Gradsko veće, a koji će imati zadatak da sagleda novi model finansiranja, kao i to da li postoji opravdanost za ulazak u javno-privatno partnertvo ili će se pronaći neki oblik funkcionisanja, preciziraju iz nadležnog sekretarijata.

Preporučujemo još …


Kroz Grad
Vesti dana - video

Kroz Grad
Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Fejsbuk

Emisije

U sred srede

RTV Subotica

U sred srede

Poslovni intermeco

RTV Subotica

Poslovni intermeco

Subotička događanja

RTV Subotica

Subotička događanja

Opušteno

RTV Subotica

Opušteno

Likovni tragovi

RTV Subotica

Likovni tragovi

U susret istini

RTV Subotica

U susret istini

Subotica grad sporta

RTV Subotica

Subotica grad sporta

Sport

RTV Subotica

Sport
Budi human - Helena