instagram
 
instagram

Društvo

Pokradena radionica za radnu terapiju osoba sa smetnjama u razvoju

RTV Subotica • Sanda Mileusnić Nikolić • 31. januar 2024. • 14:09 •

Pokradena radionica za radnu terapiju osoba sa smetnjama u razvoju

Prostorije Udruženja za podršku osobama sa psihofizičkim smetnjama „ZaJedno” na Putu Edvarda Kardelja obijene su, a iz radionica u kojima su osobe sa smetnjama u razvoju u sklopu radne terapije pravile pelet ukradeni su elektromotori, kompresor, vaga, kolica i alat. Krađa je prijavljena nadležnim organima, a iz Udruženja apeluju na počinioce da ukradeno vrate, te na građane da se jave policiji  ukoliko imaju neka saznanja o krađi.

Poslovni prostor na Putu Edvarda Kardelja 134 Udruženje „ZaJedno“ dobilo je na korištenje od lokalne samouprave pre nekoliko godina i tamo se nalazi briketni centar u kom se odvijala radna terapija članova Udruženja, osoba sa psihofizičkim smetnjama. Međutim, neko je u proteklom periodu provalio u prostorije radionice, isekao katanac i obio vrata. Upravo to je juče zatekao otac jednog od korisnika, Ferenc Ronto.  Pored toga nedostajala je i oprema.

„Sa zadnje strane su razvalili dvoje vrata i ušli su u prostorije odakle su odneli stvari. Iz prve prostorije su odneli građevinska kolica i mali kompresor, a iz druge prostorije su skinuli dva elektromotora za proizvodnju peleta, jedan je od kilovat, a drugi pet, šest kilovata snage i odneli su električnu vagu i sitan alat koji je služio za održavanje“ – priča Ferenc.

Ferenc nam pokazuje da je katanac sada zamenjen, a slučaj je prijavljen policiji. Kolika je vrednost ukradenog ne može se precizno reći, oprema je kupljena od donacija, ali je veći gubitak što će korisnici biti uskraćeni radne terapije proizvodnje peleta. U pitanju su bile male količine, dodaje Ferenc i napominje da nije u pitanju sticanje profita već rad sa osobama koje zbog psihofizičkih smetnji nemaju pristup tržištu rada. Njegov sin  Viktor pokazivao je radost zbog radne terapije, jer se osećao korisnim. U pokradenom objektu je osim Viktora radilo još nekoliko članova Udruženja.

 „Radimo briket i pelet, imamo mašinu u kojoj se suše grančice drveta, ona seče drvo. Nije mi teško da radim, lako je“ – kaže Viktor.

„Jako je dobro što dolaze tu i zbog druženja i zbog toga što se kada tu rade osećaju korisno, nisu u četiri zida. Puno njih je u školi ili u četiri zida u kućama, tako da se jako dobro ovde osećaju kada imaju malo posla. Takve stvari kao što je krađa ne bi trebalo da se dešavaju, pogotovo ne sa ovom decom“ – zaključio je Ferenc.

Udruženje nema novčana sredstva da nadoknadi ukradeno, pa im ostaju dve opcije – da se nadaju da će savest proraditi i da će im oprema biti vraćena, ili da se nađe nova donacija za kupovinu mašina. U protivnom, korisnici ostaju na gubitku.

Preporučujemo još …


Kroz Grad
Vesti dana - video

Kroz Grad
Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Fejsbuk

Emisije

U sred srede

RTV Subotica

U sred srede

Poslovni intermeco

RTV Subotica

Poslovni intermeco

Subotička događanja

RTV Subotica

Subotička događanja

Opušteno

RTV Subotica

Opušteno

Likovni tragovi

RTV Subotica

Likovni tragovi

U susret istini

RTV Subotica

U susret istini

Subotica grad sporta

RTV Subotica

Subotica grad sporta

Sport

RTV Subotica

Sport
Budi human - Helena