instagram
 
instagram

Društvo

Starost voznog parka naročito problematična zimi

RTV Subotica • Silvia Martinović • 23. januar 2024. • 13:00 •

Starost voznog parka naročito problematična zimi

Tehnička služba Javnog komunalnog preduzeća „Subotica-trans“ ima pune ruke posla: održavanje autobusa ne staje ni u zimskom periodu. Pre zahlađenja su pripremili vozila za mrazeve i sneg, da bi putnicima pružili najbolju moguću uslugu.

Postavljanje zimskih pneumatika i zamena tečnosti u vozilima odrađeni su još pre prvih minusa, međutim, i dalje postoje problemi koje se ne mogu rešiti preko noći – tvrdi Dejan Ljubisavljević, direktor „Subotica-transa“.

- Nažalost, nama u zimskom periodu najveći problem predstavlja starost našeg voznog parka, zato što posedujemo izuzetno star vozni park, heterogen je i dalje, i ta heterogenost predstavlja ozbiljan problem koji će se u nekom narednom periodu morati rešavati, isto kao i ova starost. To su vozila koja su prešla puno kilometara, jednostavno kada su u pitanju niske temperature, dolazi do težeg pokretanja motora, i to su ti neki osnovni problemi koji se nama dešavaju. To su vozila koja – kako mi kažemo – ne „spavaju“ u garaži, nego se nalaze po okolnim progradskim naseljima, i odatle kreću na te prve jutarnje vožnje.

Prosečna starost autobusa je preko petnaestak godina, a prema rečima direktora, u bliskoj budućnosti će jedan od prioriteta svakako biti rešavanje tog problema, u čemu imaju podršku i osnivača.

- Posle 14 godina dobili smo saobraćajnu studiju. To je jedan krovni dokument kako treba da funkcioniše i radi jedno javno preduzeće. Naš osnivač je preko Saobraćajnog fakulteta naručio, i dobili smo zaista jedan kvalitetan dokument i ja verujem da ćemo u nekom budućem periodu krenuti da postupamo po tom dokumentu. Taj dokument je nama osnova za reinženjering postojećih linija, koje su isto tako stare 14 godina, zbog kojih smo između ostalog i gubili putnike. A isto tako taj dokument podrazumeva i obnavljanje voznog parka, kao neku ključnu komponentu kvalitetnog javnog prevoza i neke usluge koje mi treba da pružamo, s obzirom da je to sada na jednom dosta niskom nivou.

Dokument će uvažiti i neke ključne izmene u gradu, počev od Industrijske zone, pa se sa uvođenjem novih linija očekuje i povećanje broja putnika. Iz Subotica-transa  poručuju da nastoje na sve načine da izađu u susret putnicima, a svakako će biti uspešniji u tome nakon izmena po saobraćajnoj studiji.

Preporučujemo još …


Kroz Grad
Vesti dana - video

Kroz Grad
Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Fejsbuk

Emisije

U sred srede

RTV Subotica

U sred srede

Poslovni intermeco

RTV Subotica

Poslovni intermeco

Subotička događanja

RTV Subotica

Subotička događanja

Opušteno

RTV Subotica

Opušteno

Likovni tragovi

RTV Subotica

Likovni tragovi

U susret istini

RTV Subotica

U susret istini

Subotica grad sporta

RTV Subotica

Subotica grad sporta

Sport

RTV Subotica

Sport
Budi human - Helena