instagram
 
instagram

Društvo

Sveti Vinko „najavljuje” bogate vinske podrume na jesen

RTV Subotica • Silvia Martinović • 22. januar 2024. • 14:11 •

Sveti Vinko „najavljuje” bogate vinske podrume na jesen

Članovi reda vitezova vina „Arena Zabatkiensis“ tradicionalno su se okupili na Dan Svetog Vinka, ovaj put u Bajmoku, gde su obavili i ceremonijalnu prvu ovogodišnju rezidbu.

Domaćin Đerđ Klinocki, vlasnik vinarije, ističe kako ima velike planove za budućnost. Vinograd su zasadili 2012. godine, tada na površini od jednog hektara. Danas imaju duplo veću površinu vinove loze, ali planiraju i dalje proširenje. Vino prave od sorti Frankovka, Cabernet Frank, Cabernet Sauvignon, Chardoney, Italijanski rizling i Burgundac sivi.

- Znači površinu imamo, ako bude išlo kako treba, možemo još posaditi grožđa, pogotovo ako dobijemo i neku pomoć, to bi bilo super - objašnjava domaćin.

Veliki majstor Vinskog viteškog reda „Arena Zabatkiensis“, Dragutin Miljković, sa svojim kolegama je već obišao nekoliko vinograda u okolini Subotice, i kaže kako se za sada čini da će vinski podrumi biti puni na jesen.

- Vinogradi koje smo ove godine obišli govore o tome da je zima bila blaga, da su vinogradi dobro podneli sve te uslove, a današnji dan zapravo obećava jednu sjajnu godinu, jer se veruje da ako na Svetog Vinka imamo bar toliko sunca da možemo uzjahati konja, da će biti rodna godina. Pošto sunce sve vreme prati ovaj dan, to znači da se možemo radovati dobroj godini, i naravno, propremiti se da pomognemo da se to grožđe, odnosno vino i troši.

Ceremonijalnom orezivanju prisustvovali su i članovi lokalnog Vinskog viteškog reda „Sveti Trifun“,a njihov kancelar Branko Petrović tvrdi da se očekuje izuzetno rodna godina.

- Zaključili smo da je vinograd u izvanrednom stanju, pošto je sada po starosti u punom rodu, zaključeno je da su rezovi jako zdravi, da nema promrzlina i da nema bolesti. Znači vinograd treba da bude u ektstra rodu, kako pokazuje na današnji dan, Svetog Vinka.

Tradicionalno, vitezovi vina su zalili vinograd vinom, jer se veruje da se na taj način Sveti Vinko umoljava da pomogne da rod zaista bude dobar. Još jedan lokalni običaj je i ostavljanje kobasice za pudara, da bi mu se na taj način zahvalili i zamolili ga da čuva vinograd tokom cele godine.

Preporučujemo još …


Kroz Grad
Vesti dana - video

Kroz Grad
Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Fejsbuk

Emisije

U sred srede

RTV Subotica

U sred srede

Poslovni intermeco

RTV Subotica

Poslovni intermeco

Subotička događanja

RTV Subotica

Subotička događanja

Opušteno

RTV Subotica

Opušteno

Likovni tragovi

RTV Subotica

Likovni tragovi

U susret istini

RTV Subotica

U susret istini

Subotica grad sporta

RTV Subotica

Subotica grad sporta

Sport

RTV Subotica

Sport
Budi human - Helena