instagram
 
instagram

Društvo

Promocija dobrovoljnog služenja vojnog roka

RTV Subotica • Silvia Martinović • 19. januar 2024. • 14:17 •

Promocija dobrovoljnog služenja vojnog roka

Centar Ministarstva odbrane Subotica organizovao je u Gimnaziji „Svetozar Marković” promociju dobrovoljnog služenja vojnog roka sa oružjem i vojno stručnog osposobljavanja za rezervne oficire. Trenutno je u toku prijavljivanje kandidata za dobrovoljno služenje vojnog roka sa oružjem u martovskom uputnom roku.

Na dobrovoljno služenje vojnog roka sa oružjem i vojno stručno osposobljavanje za rezervne oficire mogu se prijaviti svi državljani Srbije, muškog i ženskog pola, koji u tekućoj godini navršavaju od 19 do 30 godina života. Javni oglas objavljen je u sredstvima javnog informisanja, i stalno je otvoren, tako da zainteresovani kandidati mogu da se prijave u svakom momentu - ističe potpukovnik Siniša Rangelov, načelnik Centra MO Subotica.

- Dobrovoljno služenje vojnog roka od 2011. godine, kada je redovno služenje vojnog roka zvanično obustavljeno, realizuje se i po sadašnjoj zakonskoj regulativi traje šest meseci,  sprovodi se u tri faze, u prvoj fazi mesec i po dana u centrima za osnovnu obuku, zatim mesec i po dana u centrima za specijalističku obuku, i zatim tri meseca u ratnim jedinicama Vojske Srbije.

Dok se nalazi na odsluženju vojnog roka, svaki kandidat pored plaćenih troškova prevoza, dobija i naknadu od preko 46 hiljada dinara mesečno, zdravstveno osiguranje i plaćeno odsustvo u trajanju od deset dana, smeštaj, ishranu i vojnu odeću i obuću.

- Nakon prijavljivanja svaki kandidat od nas dobija poziv za upućivanje na lekarski pregled, koji se realizuje u Vojnoj bolnici Novi Sad. Taj lekarski pregled ujedno bi mogao da služi i posle i za zaposlenje lica kao profesionalnog vojnika, ako se odluči da želi postati profesionalni vojnik nakon dobrovoljnog služenja vojnog roka.

Kandidati se mogu prijaviti u nadležnim centrima Ministarstva odbrane za lokalnu samoupravu, odnosno kacelarijama Ministarstva odbrane u opštinama u kojima žive, u Subotici svakog radnog dana, u Bačkoj Topoli ponedeljkom, sredom i petkom, a u Malom Iđošu četvrtkom, a mogu se prijaviti i elektronskim putem preko portala e-Uprava, i odlaskom na šalter Pošte.

Preporučujemo još …


Kroz Grad
Vesti dana - video

Kroz Grad
Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Fejsbuk

Emisije

U sred srede

RTV Subotica

U sred srede

Poslovni intermeco

RTV Subotica

Poslovni intermeco

Subotička događanja

RTV Subotica

Subotička događanja

Opušteno

RTV Subotica

Opušteno

Likovni tragovi

RTV Subotica

Likovni tragovi

U susret istini

RTV Subotica

U susret istini

Subotica grad sporta

RTV Subotica

Subotica grad sporta

Sport

RTV Subotica

Sport
Budi human - Helena