instagram
 
instagram

Društvo

Poznaju li i prepoznaju Subotičani Ferencа Rajhla?

RTV Subotica • Sanela Simeunović • 13. decembar 2022. • 12:20 •

Poznaju li i prepoznaju Subotičani Ferencа Rajhla?

Palata Rajhl jedan  je od simbola Subotice, pored  Gradske kuće i Sinagoge, ona daje jedinstven pečat arhitekturi našega  grada, naziva se i   remek delom u stilu mađarske secesije. Osim ovog, arhitekta Ferenc  Rajhl, projektovao je mnoge značajne i do današnjeg dana jedinstvene objekte u našem gradu.

Svakako najpoznatije delo ovog arhitekte  jeste Palata Rajhl, danas je to  Savremena galerija, a  takođe  i nezaobilazna atrakcija  za turiste, kao  i jedna od omiljenih lokacija za fotografisanje i kod lokalnog stanovništva.  Ipak postavlja se pitanje da li je i koliko Ferenc Rajhl poznat u Subotici kao jedan od četiri arhitekata, koji su svojom originalnošću i stvaralaštvom oblikovali lice grada u periodu sa prelaza 19. na 20. vek?

Ferenc Rajhl, arhitekta, kolekcionar umetničkih predmeta i umetnik, rođen u Apatinu 1869. godine, u Suboticu dolazi 1895. gde  ostaje nešto više od deset godina. Za to vreme stvorio je oko 15 objekata u ovom gradu, a njegov rad odlikuju osim dekorativno i izrazito funkcionalno posebni objekti. Zgrada današnje Gradske biblioteke,koja spada u red spomenika kulture od velikog značaja, projektovana je 1895. i to je prvi objekat u stilu neobaroka u Subotici. Naredne godine Ferenc stvara i današnju Gimnaziju, koja je građena na sličnim principima kao i biblioteka.

Zajedno sa arhitektom Titusom Mačkovićem, 1899.Rajhl uvodi  secesiju u arhitekturu  grada, gotovo uporedo sa pojavom ovog stila u Evropi. Projektovao je dve prizemne, najamne kuće u Ulici Vase Stajića, jedna je nosila elemente francuskog simbolizma, a druga elemente bečke secesije, međutim one su porušene 2002.godine. Vila Konen,zgrada nekadašnje Austrougasrke banke, objekat koji se danas nalazi pored Sinagoge, gde se javljaju po prvi put elemnti sfinge, boga Merkura, ali i simbol suncokreta, takođe su njegova dela. Najpoznatija građevina pak jeste Palata Rajhl, koja je ujedno i spomenik kulture od velikog značaja.

Poslednji rad Rajhla u Subotici jeste adaptacija pozorišta u periodu od 1904. do 1912.godine, jer je već od 1908. živeo u Segedinu.  

Preporučujemo još …


Kroz Grad
Vesti dana - video

Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Fejsbuk

Emisije

U sred srede

RTV Subotica

U sred srede

Poslovni intermeco

RTV Subotica

Poslovni intermeco

Subotička događanja

RTV Subotica

Subotička događanja

Opušteno

RTV Subotica

Opušteno

Likovni tragovi

RTV Subotica

Likovni tragovi

U susret istini

RTV Subotica

U susret istini

Subotica grad sporta

RTV Subotica

Subotica grad sporta

Sport

RTV Subotica

Sport
Budi human - Helena