instagram
 
instagram

Društvo

Jedno po jedno, zajedno: Udruženje „Subotički hrast“ započinje akcije ozelenjavanja

RTV Subotica • Sanda Mileusnić Nikolić • 7. novembar 2022. • 13:13 •

Jedno po jedno, zajedno: Udruženje „Subotički hrast“ započinje akcije ozelenjavanja

Akcije ozelenjavanja  u našem gradu se nastavljaju, za vikend je u naselju Prozivka u organizaciji Udruženja građana „Subotički hrast“ posađeno 30 sadnica listopadnog drveća, a u narednom periodu ovo udruženje planira nastavak akcija, kako na zaštiti životne sredine i u drugim delovima grada, tako i na edukaciji dece školskog uzrasta.

Udruženje građana „Subotički hrast“ relativno je novo, a na ideju o pokretanju zelene akcije došli su sa željom da se u Parku Prozivka obogati fond drveća, ali i upotpuni sadržaj. Za sredstva su aplicirali kod lokalne samouprave, koja sufinansira projekat zamene starih i osušenih sadnica.

„S obzirom na to da u naselju Prozivka živim već 30 godina, otkako postoji i park, i svaki dan sam u njemu,  s kolegama s kojima se družim tokom šetnji smo došli na ideju da osnujemo Udruženje, kako bi, koliko je u našoj moći, doprineli zajednici i pomogli lokalnoj samoupravi, da park bude što lepši, i sa što više sadržaja. Dobili smo 30 sadnica – 10 lipa, i po pet hrastova, jasena i javora”, napominje Dragan Marković iz Udruženja „Subotički hrast”.

O novim sadnicama članovi udruženja će se starati naredne dve godine, a pored ozelenjavanja, „Subotički hrast“ ima i druge planove za park u najnaseljenijem delu grada, poput postavljanja sprava za vežbanje i šaha, jer kako napominju žele da to budu pluća Prozivke gde će dolaziti što više mladih.

„Želimo da, možda već sledeće godine, postavimo teretanu na otvorenom. Mnogo je mladih koji vežbaju, treniraju, ima rekreativaca. U planu je i mala tribina na otvorenom, sa oko 50 sedišta, šah za penzionere... Lepo je videti dvoje kako igraju, a njih tridesetoro kibicera... Mislim da će svako ko dođe u park biti zadovoljan, od majki sa bebama do penzionera. Polako unapređujemo društveni život, a to ne iziskuje velika novčana sredstva i ulaganja, prvenstveno zajedništvo i dobru volju”, ističe Marković

Akcije će se u narednom periodu nastaviti i u drugim delovima grada, a kako su članovi udruženja mahom stručna lica, takođe rade i edukacije o zaštiti životne sredine u subotičkim školama.

Tekst je objavljen u oviru projekta „Jedno po jedno, zajedno”, koji je sufinansiran iz budžeta AP Vojvodina – Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama.  Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva. 

 

Preporučujemo još …


Kroz Grad
Vesti dana - video

Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Fejsbuk

Emisije

U sred srede

RTV Subotica

U sred srede

Poslovni intermeco

RTV Subotica

Poslovni intermeco

Subotička događanja

RTV Subotica

Subotička događanja

Opušteno

RTV Subotica

Opušteno

Likovni tragovi

RTV Subotica

Likovni tragovi

U susret istini

RTV Subotica

U susret istini

Subotica grad sporta

RTV Subotica

Subotica grad sporta

Sport

RTV Subotica

Sport
Budi human - Helena