instagram
 
instagram

Društvo

Чувамо ћирилицу: Сви за једног, један за све

RTV Subotica • Redakcija TV Subotica • 31. oktobar 2022. • 12:05 •

Чувамо ћирилицу: Сви за једног, један за све

Градско удружење пензионера Суботице основано је давне 1946. године, и једно је од најстаријих удружења грађана на северу земље, а по угледу на њега основани су и покрајински и републички савези пензионера.

Председник ГУП Радован Ковачевић каже да је на почетку Удружење имало само око стотину чланова, а данас броји око 15.000, што је више од 50 одсто пензионерске популације у граду.

— ГУП се бави разним делатностима, искључиво у циљу помоћи нашим најстаријима, члановима, али и другим пензионерима. Рецимо, имамо рефераде за бање, летовања и одмор и имамо и свој објекат у Сокобањи, одмаралиште са 38 лежаја. Ради само лети и иду нам смене по десет дана. Успели смо да обезбедимо и ваучере и то је знатна помоћ нашим пензионерима. Када је тај капацитет пун имамо приходе до три милиона динара. Наравно, има и расхода, али су то средства којима се финансирамо — каже Радован Ковачевић.

Према његовим речима, у Удружењу преко једне осигуравајуће куће обезбеђују осигурање за пензионере и имају јако велики одазив, скоро сваки члан је осигуран. Такође, у склопу Удружења ради канцеларија за солидарну смртну помоћ.

Ковачевић истиче да пензионери код њих могу да обезбеде зимницу. Праве се уговори о пословно-техничкој сарадњи са најбољим понуђачима намирница и производа, као и са месаром. Роба се даје на шест рата.

— У склопу удружења ради фризерски и педикирски салон у којима су цене услуга три до четири пута ниже у односу на цене у граду. Највећи акценат стављамо на снабдавање наших пензионера огревом. Сваке године расписујемо конкурс, потражујемо нове понуђаче огрева. Комисијски одлучујемо и тренутно имамо сачињен уговор, већ другу годину, са једном дрваром из Суботице. Склапамо уговоре са пензионерима и дали смо им огрев на 12 месечних рата, с тим што  исплаћујемо испоручену робу у року од 15 дана и онда чекамо 12 рата, али тако им излазимо у сусрет — каже Ковачевић и додаје да је ове године обезбеђено више од 2.000 кубика дрва и око 1.000 тона угља.

Чланарина је од 50 до 100 динара, зависи од висине пензије, а поред свих обавеза које успешно решавају, организују и разна спортска такмичења, попут мини олимпијаде — такмичења између месних организација пензионера којих има укупно 36.

Мини олимпијада се одржава и на нивоу Севернобачког округа, док на Покрајинској смотри учествују сва општинска и градска удружења из Војводине. Овогодишњи сусрет је одржан у Зрењанину, а на нивоу Савеза пензионера Србије велика Олимпијада окупља пензионере у Врњачкој Бањи сваке године, и посвећена је 1. октобру, Међународном дану старијих особа.

— Такмичења су прилагођена пензионерима, и ради се о шаху, пикаду, висећој кугли, картању, бацању плочица. У оквиру ГУП ради спортски клуб, имамо и шах-клуб „Пензионер” који се такмичи у регионалној лиги и чак је једне године освојио Куп Војводине. Међу секцијама имамо и певачки мешовити хор „Адађо” и секцију сламарки „ЛУСА”. Били смо домаћини Сусрета хорова почетком октобра на Палићу. Учествовало је око 350 чланова хорова из целе земље, након наступа смо организовали дружење — каже председник ГУП.

Свака месна организација пензионера ради по територијалном принципу, у склопу месних заједница. Више њих сваке седмице по неколико пута има игранке и забаве, а највећа манифестација за особе трећег доба је „Сунчана јесен живота” и на њој се окупи и до 300 гостију.

Ове године ГУП неће организовати тај сусрет, јер су били домаћини Сусрета хорова, али ће свака месна организација обележити дан посвећен старијим суграђанима.

На питање шта је највећи проблем са којим се суочавају пензионери, Радован Ковачевић каже да је то што су чланови Удружења махом сами. Све је добро док имају брачног друга крај себе, међутим, губитком супруга или супруге, партнера, особе са којом живе, наступају проблеми.

— Обраћају нам се, ми им дајемо савете, пружамо им помоћ у сваком смислу. Ове године смо имали и писање бесплатних бања да би олакшали ситуацију са финансијама. Било је око 390 пензионера који су желели бесплатно у бању и успели смо да обезбедимо смештај широм Србије за све њих. Тренутно пишемо пакете хуманитарне помоћи за пензионере чија је пензија мања од 16.884 динара, не само за наше чланове. Потребно је да донесу чек од пензије и личну карту, оформили смо три пункта и праве се ранг-листе, а пакети су обично у вредности од око 2.000 динара. Јако се пуно њих пријави, чак и до 300 — каже Ковачевић.

Истиче да ће и убудуће настојати да изађу у сусрет што већем броју пензионера да би им олакшали дане који нису нимало лако за већину.

— Када смо удружени, када смо организација, и када нас већ има оволико, онда сигурно можемо и да остваримо своја права. На нивоу целе државе, Суботица је и по чланству и по организацији на првом месту. Ми смо огледан пример удружења пензионера. То је тако захваљујући мојим референтима, свима који се залажу, раде у књиговодству и другим секторима, јер ми смо организација у правном смислу. Рецимо, само када је огрев у питању правимо промет од 30 до 50 милиона динара — каже Радован Ковачевић, коме су запослени доделили пехар за најбољег председника и који краси његову канцеларију уз мноштво медаља и пехара које су пензионери освајали на разним смотрама, спортским и културним сусретима.

У Удружењу кажу да примају и придружене чалнове, не мора особа да буде пензионер, али може да буде симпатизер и да оствари готово иста права као пензионери, и на огрев, зимницу, бању, пакете хуманитарне помоћи и друго.

Удружење и месне организације организују и излете. Обезбеђују се аутобуси и путује се у бање Морахалом, Мако, Пачир, Врдник и друге.

Удружење се бави и активностима као што су организација бесплатног прегледа шећера у крви и мерења притиска, базарима здравља, одмором, рекреацијом, социјалном и здравственом заштитом. Такође, постоји Актив жена са око 100 чланица које у свом програму рада имају разне културне садржаје и активности.

Спортске екипе у дисциплини шах и пикадо учествовале су на свим олимпијадама спорта и културе здравља Србије и освојили су три пута прво место, једном друго, треће и четврто. На спортским играма општинских и градских удружења пензионера из Сенте, Чоке, Кањиже, Бачке Тополе, Новог Кнежевца, Аде и Суботице спортске секције су углавном освајале прва или друга места. Чланови куглашке секције сваке године учествују у пролећном и јесењем Купу града и остварују запажене резултате у екипној и појединачној конкуренцији. Риболовачке секција традиционално сваке године учествује на такмичењима поводом првомајских празника на Палићу и постиже солидне резултате. У културним и спортским секцијама је укупно око 350 чланова. 

Текст је објављен у овиру пројекта „Чувамо ћирилицу”, који је суфинансиран из буџета Града Суботице. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

Preporučujemo još …


Kroz Grad
Vesti dana - video

Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Fejsbuk

Emisije

U sred srede

RTV Subotica

U sred srede

Poslovni intermeco

RTV Subotica

Poslovni intermeco

Subotička događanja

RTV Subotica

Subotička događanja

Opušteno

RTV Subotica

Opušteno

Likovni tragovi

RTV Subotica

Likovni tragovi

U susret istini

RTV Subotica

U susret istini

Subotica grad sporta

RTV Subotica

Subotica grad sporta

Sport

RTV Subotica

Sport
Budi human - Helena