instagram
 
instagram

Društvo

Đaci iz Austrije, Italije i Hrvatske posetili Suboticu i OŠ „ Ivan Milutinović”

RTV Subotica • Sanela Simeunović • 14. oktobar 2022. • 12:37 •

Đaci iz Austrije, Italije i Hrvatske posetili Suboticu i  OŠ „ Ivan Milutinović”

Đaci iz Austrije, Italije i Hrvatske posetili su Suboticu i učenike u OŠ „ Ivan Milutinović” u okviru Erazmus plus projekta „Povratak korijenima, back to roots”. Ovo su četiri države u kojima postoji celodnevna nastava na hrvatskom jeziku, pa su se preko ovog programa i povezale.

Ideja o samom projektu rodila se pre tri godine, koliko on i traje , a sve na inicijativu nastavnog osoblja OŠ „Bakar“ iz Hrvatske. Za mnoge učenike ovo je bila prilika da po prvi put čuju izvorne govornike. Filip Kovačević, đak iz Austrije učesnik je projekta, a kako objašnjava  u njegovom domu govori se hrvatski jezik.  Ponekad  sa roditeljima priča o običajima i tradiciji, u Hrvatsku odlazi često, a druženje sa rodbinom je ono što najviše voli.

Nastavnica iz Austrije, Gabriela Taša koja je hrvatskog porekla i dolazi iz hrvatskog sela u Austriji, jezik je naučila u porodici i selu, gde se on i govori. Kako kaže teško je održati jezik, ali se na tome mnogo radi i kroz razne aktivnosti, jer je cilj očuvati tradiciju i kulturu. Ipak ukoliko postoji interes za učenje jezika on će i opstati, a dosta je onih koji, iako nemaju hrvatsko poreklo, ipak žele da ga nauče, dodaje Gabriela.

Škola iz Bakra nosilac je projekta, a za sve učesnike  ovo je ujedno i prvo učešće u Erazmus programima. Prvi susret održan je u Bakru, a sada u Subotici, nakon čega je planiran odlazak učenika u Italiju sledeće godine, a potom i u Austriju. Razmena iskustva, znanja o kulturi, jeziku i običajima, a kao najvažnije stvaranje novih prijateljstava je ono što je cilj, ističe koordinatorka projekta, Ksenija Litović.

Projekat se realizuje do 31.avgusta 2023.godine.

Preporučujemo još …


Kroz Grad
Vesti dana - video

Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Fejsbuk

Emisije

U sred srede

RTV Subotica

U sred srede

Poslovni intermeco

RTV Subotica

Poslovni intermeco

Subotička događanja

RTV Subotica

Subotička događanja

Opušteno

RTV Subotica

Opušteno

Likovni tragovi

RTV Subotica

Likovni tragovi

U susret istini

RTV Subotica

U susret istini

Subotica grad sporta

RTV Subotica

Subotica grad sporta

Sport

RTV Subotica

Sport
Budi human - Helena