instagram
 
instagram

Društvo

Jedno po jedno, zajedno: Kada će Jovan Mikić Spartak stići na red?

RTV Subotica • Marijana Vojnić Rogić • 7. oktobar 2022. • 13:09 •

Jedno po jedno, zajedno: Kada će Jovan Mikić Spartak stići na red?

Nekoliko udruženja građana ponovo je pokrenulo inicijativu da se ukradena spomen-bista Jovanu Mikiću Spartaku vrati u dvorište škole koja nosi ime palog borca za oslobođenje Subotice u Drugom svetskom ratu. Poručuju da ličnost kao Spartak zaslužuje da ima spomenik i da je vreme da nadležni preduzmu mere kako bi se bista ponovo izradila i vratila na postolje.

Jovan Mikić se vratio kući – duhom i slikom, ali se ukradena spomen-bista nikako ne obnavlja. Zbog toga subotički komunisti  postavljaju pitanje – kada će Spartak stići na red i ponovo upućuju nadležnima inicijativu da se Mikić vrati gde pripada.

„Danas smo ovde da nastavimo našu inicijativu započetu pre više godina, možda smo malo agresivniji sa našim zahtevom, ali samo iz razloga jer smatramo da ličnost kao što je bio Jovan Mikić Spartak zaslužuje bistu. On je bio komandant Prvog subotičkog partizanskog odreda, predratni komunista, učesnik radničkog pokreta, balkanski prvak u troskoku, učesnik Olimpijade 1936. godine, pesnik koji je pod pseudonimom Ivan jerkov pisao za Politiku, pisao je i za sportske časopise...Zaista, i više nego zaslužna ličnost”, napominje Mikloš Olajoš Nađ, iz Udruženja građana „Centar Tito” i dodaje da i škola koja nosi ime Jovana Mikića Spartaka podržava ovu inicijativu, te da su i sami uputili molbu Gradskoj upravi

Kako podsećaju iz ukupno sedam subotičkih udruženja, bista koja je ukradena pre više od deset godina bila je delo subotičkog vajara Save Halugina i postavljena je davne 1982. godine, međutim kako je negativ nestao, biće potrebno da se izradi potpuno nova, u čemu je Halugin voljan da učestvuje.

„Sava Halugin je predložio da razgovaramo i sa profesorom Milanom Markovićem i Verom Počučom, ti razgovori su u toku, kako bismo pred Gradsku upravu izašli sa spremnim predlogom autora i troškova izrade spomen-biste”, kaže Mikloš Olajoš Nađ.

Kako smo saznali u Međuopštinskom zavodu za zaštitu spomenika, obnova biste Spartaku stavljena je u listu prioriteta za sledeću godinu i plan je da obrate Javnom preduzeću za upravljanje putevima, urbanističko planiranje i stanovanje kao i Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja kako bi obezbedili finansijska sredstva.

Tekst je objavljen u oviru projekta „Jedno po jedno, zajedno”, koji je sufinansiran iz budžeta AP Vojvodina – Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama.  Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

 

Preporučujemo još …


Kroz Grad
Vesti dana - video

Kroz Grad
Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Fejsbuk

Emisije

U sred srede

RTV Subotica

U sred srede

Poslovni intermeco

RTV Subotica

Poslovni intermeco

Subotička događanja

RTV Subotica

Subotička događanja

Opušteno

RTV Subotica

Opušteno

Likovni tragovi

RTV Subotica

Likovni tragovi

U susret istini

RTV Subotica

U susret istini

Subotica grad sporta

RTV Subotica

Subotica grad sporta

Sport

RTV Subotica

Sport
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad
Vojvođanski Magazin