instagram
 
instagram

Društvo

Чувамо ћирилицу: У Студентском центру Суботица лето провели радно

RTV Subotica • Redakcija TV Subotica • 31. avgust 2022. • 12:31 •

Чувамо ћирилицу: У Студентском центру Суботица лето провели радно

Током лета, док су студенти одмарали од предавања и испита, у студентским домовима „Иво Лола Рибар” и „Боса Милићевић”, могли су се видети молери, паркетари, керамичари и водоинсталатери, а у студентским ресторанима, који се налазе у њиховој, односно у непосредној близини Грађевинског и Економског факултета  — кровопокривачи, електроинсталатери те мајстори за постављање клима-уређаја и кухињске опреме. 

          Тако су студенти у Суботици добили прилику да нову академску годину отпочну боравком у комфорном смештају и уз мени од три оброка дневно у студентским мензама  по цени од укупно 90 евра месечно у динарској противвредности, што је веома повољно упркос поскупљењу услуга Студентског центра Суботица од 1. септембра. 

         — По квалитету смештаја и исхране, услуге Студентског центра у Суботици су у самом врху студентског стандарда у целој Србији, а цена по којој то пружамо несумњиво је неупоредиво мања у односу и на најнижу која је у Суботици могућа у приватној режији. Студенте смо дочекали спремни да им пружимо најбољу могућу услугу по приступачној цени, а да и они деле то мишљење, потврђује  чињеница да стално расте број оних који нам дају своје поверење и бирају да им ми пружамо услуге смештаја и исхране  — тврди Ранко Чуљковић, директор Студентског центра Суботица.

                                                     Комфорне собе  у домовима

          Пре три године  завршена је реконструкција, доградња  и адаптација студентског дома „Иво Лола Рибар”, која је обављена након готово 60 година. До тада,  Студентски дом „Иво Лола Рибар” имао је другу, односно трећу категорију становања, а одлуком Санитарне инспекције десно крило је било затворено пуних седам година  јер није било безбедно.

          — Након толико година, захваљујући средствима Министарства просвете, науке и технолошког развоја, успели смо да реновирамо дом и на тај начин  обезбедимо студентима такве услове смештаја о којима смо свих ових година, и они и Управа Студентског центра, могли само да сањамо. Данас овај дом има 1А, највећу категорију становања у студентском стандарду. Цео дом је адаптиран од темеља до крова. Зграда је опремљена лифтовима, све собе су  климатизоване, имају нови намештај, а наши корисници сада имају и могућност прања и сушења веша — истиче Ранко Чуљковић. — Захваљући, такође, средствима Министарства просвете, науке и технолошког развоја, уредили смо и парковски део, односно непосредно окружење Студентског дома „Иво Лола Рибар”.

          Студентски центар Суботица сваке године, а тако је био случај и овога лета,  уређује домове како би задржао висок квалитет услуга. Највише се то односи на уређење соба, њихово кречење и  обнову паркета. 

          — Овог лета смо за те потребе добили средства за оба дома, и за „Иво Лола Рибар” и за “Боса Милићевић” који је, из друге, такође прешао у прву категорију становања. Прошле године смо, такође после више од пола века, у потпуности обновили и тај дом. Урађена је нова фасада на згради Дома „Боса Милићевић”, замењена столарија, кухињски намештај, а највеће унапређење комфора постигнуто је изградњом нових купатила тако да сада једно служи за потребе четири уместо чак 12 студената, како је било пре ове адаптације — каже директор Студентског центра Суботица.  

            Ове године су од Покрајинског секретаријата за високо образовање и научно-истраживачку делатност добили  средства у висини од два милиона динара, а из сопствених прихода издвојили  око 900.000 динара за молерајске и паркетарске радове па је Студентски центар спремно дочекао повратак академаца.

                                                          Квалитетни  оброци у мензама

           Поред адаптације оба студентска дома, овог лета  су значајно унапређене услуге  студентских мензи, и „Ресторана 1” који је у склопу Дома „Боса Милићевић” у непосредној близини Економског факултета, као и „Ресторана 2” који ради у оквиру Дома „Иво Лола Рибар”, а у коме је смештена већина студената оближњег Грађевинског факултета.

          —  Успели смо да од Министарства просвете, науке и технолошког развоја, по основу конкурса, добијемо средства у износу од готово 12,5 милиона динара те да, након пуних 15 година, стару кухињску опрему заменимо новом. Поред тога, Студентски центар Суботица је, из сопствених прихода, издвојио средства за замену клима уређаја, како у ресторанима, тако и у студентским читаоницама — каже Ранко Чуљковић. — Морали смо да извршимо и замену електричних инсталација, разводних ормара и кутија, које су биле дотрајале. За електро, као и стакларске радове чији је циљ било раздвајање кухињског и трпезаријског дела у „Ресторану 1”, Студентски центар је издвојио око 900.000 динара сопствених средстава.

          Он истиче да  Студентски центар Суботица значајан део средстава издваја како би испунио ИСО стандарде у погледу исхране, што гарантује да се студентима спремају квалитетни оброци,  у складу са њиховим потребама и одредбама Закона о ученичком и студентском стандарду.

          — Веома је важно да свему наведеном додам и то да смо,  десетак година откако је почео да прокишњава кров на „Ресторану 2”, успели да од надлежног министарства  добијемо три милиона динара за санацију крова.  Након окончања и тих радова, који су тренутно још увек у току, верујемо да с правом можемо да кажемо да је Студентски центар Суботица обезбедио одличне услове студентског становања и исхране за неколико наредних деценија.

                                                   Смештај и исхрана по повољној цени

          У студентским домовима „Иво Лола Рибар” и „Боса Милићевић” има укупно  806 места, од чега је будућим академцима на располагању 779 јер  су преостале собе намењене за карантин  са циљем изолације у случају оболевања од короне.

           — Приликом смештаја у дом, како је прописало Министарство здравља, студенти морају да прођу преглед у Студентској амбуланти. У случају појаве симптома који могу да укажу на то да је студент заражен ковидом 19,  имамо резервисан смештај који служи као карантин. Онима који су се током претходне две године нашли у тој ситуацији, обезбедили смо да им се доносе три оброка дневно у карантински  смештај те су прописани период у изолацији провели на најбезболнији могући начин — објашњава Ранко Чуљковић.

        Усељење у обновљене домове након летње паузе отпочело је 21. августа. Конкурс за бруцоше је отворен од 1. до 15. септембра, за студенте виших година студија од 16. септембра до 1.октобра, а за студенте мастер и докторских студија од 1. октобра.

          — Ми смо ове године добили решење од Министарства просвете, науке и теххнолошког развоја, о повећању цена смештаја и исхране.  Претходно је било 2013. године, дакле пре готово једне деценије. Пре корекције цена, три оброка дневно  у мензи коштала су 172 динара, а сада се плаћају 266 динара. Цена смештаја је била 1.860 динара, а  након поскупљења износи  2.790 динара. Дакле,  студенти за исхрану у студентским ресторанима и смештај у дому, по новом ценовнику, месечно плаћају укупно око 90 евра, односно максимално 11.000 динара. Ако знамо да су домови 1А категорије, мислим да су цене и даље веома повољне. У односу на износе кирије у приватним становима и цене прехрамбених  намирница, сматрамо да је наша понуда примамљива за студенте – каже директор Студентског центра Суботица. — Желим да поручим студентима да су  добродошли и да их позовем да користе услуге Студентског центра у Суботици за које слободно могу да кажем да су, по  квалитету смештаја и исхране, у самом врху студентског стандарда у целој Србији.

                                                        Све више студената у Суботици

          Због свих улагања која су допринела комфорнијем смештају и  квалитетнијим услугама мензи, у Студентском центру Суботица очекују да ће ове године имати више студената на смештају што је, према речима Ранка Чуљковића, тренд који бележе  неколико година уназад.

          — Прошле године смо, захваљујући пре свега Еконскомском факултету, имали  150 студента више. Према најавама, ове године ће, поред Економског, и  Грађевински факултет као и Висока школа струковних студија за тренере, васпитаче и медицинске сестре такође имати већи број полазника. Ми смо спремни да их све дочекамо и оправдамо висок ниво квалитета услуге смештаја и исхране па верујемо да ће наши капацитети за ову академску годину бити максимално попуњени.

          Повећању броја студената у Суботици, који овде долазе из целе Србије, али и из Републике Српске и Црне Горе, допринела је не само понуда факултета већ и самог Студентског центра.

          — Захваљујући нашој иницијативи, имамо повећан број студената из Херцеговине. Пре две године смо у Требињу, Гацком, Невесињу и Билећи имали заједничку промоцију свих наших факултета и студентских домова. То је заиста имало  позитиван одјек. Одмах након тога добили смо око 20 студената више, а пошто су били задовољни нашим услугама, од тада константно имамо већи број нових студената из тих крајева. Имамо већи број корисника и из  Републике Српске и Црне Горе јер студенти који одатле долазе могу да користе наше услуге под истим условима као и њихове колеге из Србије, што је за њих веома важно — истиче Ранко Чуљковић. — Позивам студенте да се сами увере да смо обезбедили највиши ниво услуге у погледу исхране и смештаја  те да одаберу Студентски центар Суботица као најбољи  за свој студентски живот.

Текст је објављен у овиру пројекта „Чувамо ћирилицу”, који је суфинансиран из буџета Града Суботице. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

Preporučujemo još …


Kroz Grad
Vesti dana - video

Kroz Grad
Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Fejsbuk

Emisije

U sred srede

RTV Subotica

U sred srede

Poslovni intermeco

RTV Subotica

Poslovni intermeco

Subotička događanja

RTV Subotica

Subotička događanja

Opušteno

RTV Subotica

Opušteno

Likovni tragovi

RTV Subotica

Likovni tragovi

U susret istini

RTV Subotica

U susret istini

Subotica grad sporta

RTV Subotica

Subotica grad sporta

Sport

RTV Subotica

Sport
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad
Vojvođanski Magazin