instagram
 
instagram

Društvo

„Ispred ekrana” - istraživanje o rodno zasnovanom nasilju u digitalnom prostoru

RTV Subotica • Sanela Simeunović • 21. jun 2022. • 12:57 •

„Ispred ekrana” -  istraživanje o rodno zasnovanom nasilju u digitalnom prostoru

Da nisu   dovoljno bezbedne u digitalnom okruženju, reklo je čak  78 odsto  devojaka u okviru istraživanja o rodno zasnovanom nasilju u digitalnom prostoru pod nazivom „Ispred ekrana”.  Istraživanje je sprovedeno  u sklopu  projekta „Sa devojkama i za devojke”, koje realizuje Udruženje građana „Atina”.

Udruženje građana za borbu protiv trgovine ljudima i svih oblika rodno zasnovanog nasilja „Atina” uz podršku Populacionog Fonda Ujedinjenih nacija, pokrenulo je ovo  istraživanje kako bi se skrenula pažnja na ovaj sve izraženiji problem savremenog društva.  U istraživanju su učestvovale 624 devojke uzrasta 18 i 19 godina  iz ukupno 24 srednje škole iz Beograda, Niša i Subotice. Jedna od njih je i Mila Cvetičanin iz Politehničke škole, koja ističe da devojke još uvek nisu svesne i ovog oblika nasilja, te da je rado doprinela prepoznavanju ovog problema .

Ovo je veoma važna tema,  potrebno je  što više o njoj  pričati, a to je samo jedan od razloga učešća u ovom projektu, istakao je koordinator Kancelarije za mlade u Subotici, Njegoš Đukanović. 

Rezultati istraživanja ukazali  su na to, da su devojke manje bezbedne u digitalnom prostoru nego mladići, odnonso da je 53 odsto ispitanica preživelo nasilje u digitalnom prostoru.  Samo njih 10 odsto odluči da to nasilje i formalno prijavi, dok oko  80 odsto situacije nasilja podeli sa najbližim članovima u svom okrženju.

Kroz istraživanje ponuđena su i konkretna rešenja i preporuke kako da se sistematski sprečava ponavljanje nasilnih praksi, kao i da se ne svaljuje krivica na žrtvu za pretrpljeno nasilje.

Preporučujemo još …


Kroz Grad
Vesti dana - video

Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Fejsbuk

Emisije

U sred srede

RTV Subotica

U sred srede

Poslovni intermeco

RTV Subotica

Poslovni intermeco

Subotička događanja

RTV Subotica

Subotička događanja

Opušteno

RTV Subotica

Opušteno

Likovni tragovi

RTV Subotica

Likovni tragovi

U susret istini

RTV Subotica

U susret istini

Subotica grad sporta

RTV Subotica

Subotica grad sporta

Sport

RTV Subotica

Sport
Budi human - Helena