instagram
 
instagram

Društvo

Radnici IMK „29.novembar“ dobili zaostale zarade

RTV Subotica • Sanda Mileusnić Nikolić • 29. decembar 2021. • 13:56 •

Radnici IMK „29.novembar“ dobili zaostale zarade

Godina na izmaku iz ugla sindikata bila je veoma teška i zahtevna, posledice pandemije odrazile su se najviše na radnike, pre svega na zaposlene u privatnom sektoru, zaključak je godišnje konferencije Saveza samostalnih sindikata Grada Subotice. Sindikat se bavio problemima poput penala za prevremeni odlazak u penziju, povezivanja staža, tehnoloških viškova, ali je sklopljeno i nekoliko kolektivnih ugovora što je korak ka unapređenju prava zaposlenih, a u narednom periodu će se raditi na povećanju prosečne zarade u Subotici, koja je znatno niža od republičkog proseka.

Određeni pomaci napravljeni su kada je u pitanju IMK „29.novembar“. Radnici su imali potraživanja iz dva stečaja, što je bio jedinstven slučaj, a sindikat je uložio tužbe kako za nematerijalnu štetu, koju je većina radnika i dobila u iznosu od po 800 evra, tako i za materijalnu, odnosno za neisplaćene zarade. Od 1140 presuda, 1068 je pravosnažno, od čega je 400 radnika dobilo svoje zaostale plate iz 1998. i 2008.godine, ističe predsednik Saveza samostalnih sindikata Grada Subotice, Ištvan Huđi.

Još jedan od problema koji muči mnoge radnike, bili oni članovi sindikata ili ne, su penali za prevremeni odlazak u penziju, a zahtev Socijalno-ekonomskog saveta Srbije je da se osobama koji imaju punih 40 godina staža po navršavanju 65 godina života penali ukinu, napominje Huđi i dodaje da problem postoji i kod povezivanja staža.

Težnja sindikata u narednom periodu biće usmerena i ka podizanju zarada u Subotici, jer naš grad znatno odstupa od republičkog proseka. Podaci za oktobar govore da je u Srbiji isplaćena prosečna zarada u visini od 66.000 dinara, dok je u Subotici istog meseca prosek bio 58.000 dinara.

Pozitivno je što su sa lokalnom samoupravom pre samo par dana sklopljeni kolektivni ugovori za sva javna i javno komunalna preduzeća sa teritorije Grada, a ugovor je potpisan i sa PU „Naša radost“ i kompanijom „Ametek“.

Preporučujemo još …


Kroz Grad
Vesti dana - video

Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Fejsbuk

Emisije

U sred srede

RTV Subotica

U sred srede

Poslovni intermeco

RTV Subotica

Poslovni intermeco

Subotička događanja

RTV Subotica

Subotička događanja

Opušteno

RTV Subotica

Opušteno

Likovni tragovi

RTV Subotica

Likovni tragovi

U susret istini

RTV Subotica

U susret istini

Subotica grad sporta

RTV Subotica

Subotica grad sporta

Sport

RTV Subotica

Sport
Budi human - Helena