instagram
 
instagram

Društvo

Delaj, ne oklevaj: Svim bićem u humanitarnim akcijama za Kosovo i Metohiju

RTV Subotica • Redakcija TV Subotica • 15. decembar 2021. • 14:49 •

Delaj, ne oklevaj: Svim bićem u humanitarnim akcijama za Kosovo i Metohiju

Iako su teritorijalno najudaljeniji, Subotičani Kosovo i Metohiju nose u duši i pomažu kad god mogu. O tome svedoče brojne humanitarne akcije koje je organizovao subotički ogranak Udruženja „Svi za Kosmet”, na koje se Subotičani uvek rado odazivaju.

    — Možda smo daleko, ali za nas Kosovo i Metohija nije parče zemlje oko kojeg mi treba da se raspravljamo. Mi znamo da je to naše i kada god odemo tamo, uverimo se u to. Tamo je veliki broj svetinja koje su podigli naši stari Nemanjići, koje i danas zaustavljaju dah kada ih pogledamo, kada se poklonimo moštima naših vladara. To je naša neizbrisiva istorija, koju nam niko ne može oduzeti — kaže Siniša Lalić, predstavnik organizacije „Svi za Kosmet” u Subotici.

    Subotičani su svoj ogranak formirali još 2015. godine, ali su značajnije aktivnosti počele da se realizuju krajem 2017, kada su se akciji prikupljanja igračaka i slatkiša za novogodišnje paketiće pridružili brojni građani i institucije.

    — Ta akcija je bila izuzetno uspešna, sakupili smo omanji kamion slatkiša, i to nam je bio vetar u leđa da već u maju iduće godine u Velikoj većnici organizujemo  koncert „Kosovskih božura”.  Tada smo  sakupili oko 140 hiljada dinara, od čega smo od jedne porodice na Kosovu i Metohiji kupili kravu i tele i poklonili ih drugoj porodici. Tako smo istovremeno pomogli dve porodice — ističe Siniša.

    Potom su usledili turniri u okviru projekta „Igraj za Kosmet”, a naši sugrađani su odmeravali snage u stonom fudbalu i košarci. Prikupljali su se prilozi za manastir Hilandar, za manastir Devine vode,  slatkiši za paketiće, školski pribor... Prošla godina je usporila sve, te je na Vidovdan održan turnir u basketu na kome je sakupljeno oko 134 hiljade dinara. Novac je  usmeren za podizanje zvonika Crkve Bogorodice Ljeviške u Prizrenu, koja je mnogo postradala u pogromu 2004.

    — I tom akcijom smo jako zadovoljni, jer smo je organizovali u vreme kovida, pod gotovo nemogućim uslovima, ali smo ipak ostvarili sjajan rezultat. Zaista smo ponosni na to, kao i na akciju sakupljanja slatkiša i igračaka koje smo zimus organizovali. Ukupno je napravljeno 13.890 paketića koji su podeljeni u svim mestima gde srpska deca idu u škole i vrtiće, kao i u Preševu i Bujanovcu, i Centru u Beogradu gde su smeštena deca ometena u razvoju — ponosno će Lalić.

     U želji da ponove prošlogodišnji rezultat, ogranci organizacije „Svi za Kosmet” su i ove godine angažovali sve svoje članove i volontere da animiraju građane i donatore da se priključe akciji prikupljanja paketića. Akcija traje do 27. decembra, kada će se prikupljeni paketići prebaciti u centralni magacin organizacije u Beogradu, odakle će se dalje organizovati transport na Kosovo i Metohiju, u srpske enklave.

    Početkom godine srpski živalj na Kosovu  pogodile su velike poplave, izlio se Ibar i poplavio mnoga domaćinstva, uništio useve... Subotičani su se priključili prikupljanju pomoći porodicama, ali i obnovi Crkve Svetog Nikole, poznatije kao Rajkova crkva, u Prizrenu.

    — Krajem februara smo imali štand kod Otvorenog univerziteta i u toj akciji smo prikupili oko hiljadu evra. Kako je cilj akcije bio da se prikupi deset hiljada evra, Subotica je sama sakupila desetinu tih sredstava. To pokazuje koliko smo uspeli kao Srbi, kao pravoslavni hrišćani, da prepoznamo značaj Kosova i Metohije – dodaje naš sagovornik. – Naš narod tamo teško živi, ne možete ni da zamislite koliko. Ali, oni su  uprkos svemu tome odlučni da ostanu na svojim ognjištima. Kada osetite količinu ljubavi koju pružaju kada im dođete u posetu, ne možete da ostanete ravnodušni. Kosovo i Metohija vas uvek vuče sebi. Oni kažu da su njihovi preci ovde hiljadu godina unazad,  unazad nekoliko kolena, i da nemaju pravo da odu.  

           Jedna od akcija održana je uoči Vaskrsa, kada su se u centru grada prodavala farbana jaja i skupljao prilog za formiranje ekonomije manastira Gračanica i pomoć višečlanim srpskim porodicama na Kosovu.  Akcija je u Subotici trajala samo tri dana, a uprkos hladnom i kišnom aprilskom vremenu, sakupljeno je skoro 125 hiljada dinara.

    — Iskreno smo ponosni na sve naše ljude, koji podržavaju naše akcije i pomažu. U planu je bila pomoć Gračanici i jednoj porodici u Suvom Dolu. Zahvaljujući ljudima velikog srca, u okviru cele Srbije skupljena je pomoć za čak sedam višečlanih porodica, a Gračanici je usmereno dva miliona dinara za kupovinu ovaca i koza za ekonomiju.

    Sve akcije u Subotici organizuje desetak volontera, koji su u ovaj posao utkali celo svoje biće.  Svojim akcijama ne samo što pomažu Srbima na Kosovu, nego i nas čine boljim i plemenitijim ljudima.

Preporučujemo još …


Kroz Grad
Vesti dana - video

Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Fejsbuk

Emisije

U sred srede

RTV Subotica

U sred srede

Poslovni intermeco

RTV Subotica

Poslovni intermeco

Subotička događanja

RTV Subotica

Subotička događanja

Opušteno

RTV Subotica

Opušteno

Likovni tragovi

RTV Subotica

Likovni tragovi

U susret istini

RTV Subotica

U susret istini

Subotica grad sporta

RTV Subotica

Subotica grad sporta

Sport

RTV Subotica

Sport
Budi human - Helena