instagram
 
instagram

Društvo

Veso Avram, šahista koji ruši granice

RTV Subotica • Sanela Simeunović • 12. novembar 2021. • 13:15 •

Veso Avram, šahista koji ruši granice

Naš sugrađanin šahista, Veso Avram, kao član reprezentacije Srbije na 16. Olimpijadi slepih i slabovidih održanoj na Rodosu, osvojio je 3.mesto i bronzanu medalju. Ovo je jedna od mnogobrojnih nagrada, a kako kaže Avram, ovu čini posebnom to što predstavlja krunu njegovih dosadašnjih uspeha. 

Po struci diplomirani pravnik, sekretar u Osnovnom sudu u Subotici, suprug, otac i ponosan deda jednog unuka, Veso Avram, pored svog posla i porodičnih obaveza, kada god ima mogućnosti igra šah. Osim redovnog zanimanja, šah za njega predstavlja drugu veliku ljubav, na koju ga je, kako kaže, naveo život. Poreklom iz Bosne, gde i započinje svoj put, po dolasku u Suboticu, nastavlja da se bavi ovim sportom.

Ovo je četvrta Olimpijada na kojoj je učestvovao kao reprezentativac Srbije, a bio  je i na svetskim prvenstvima, i 2020.godine osvojio je  drugo mesto na Otvorenom prvenstvu Grada Subotica. Kako objašnjava Avram, koji je ujedno i predsednik Saveza slepih i slabovidih u Subotici, podrška grada  postoji u značajnoj meri. Ona je pružena i za odlazak na ovogodišnju Olimpijadu, odakle nam je došla i prva olimpijska medalja Republike Srbije, koju su osvojili slepi šahisti nakon raspada bivše Jugoslavije. Ovo je kruna mog šahovskog stvaranja, rekao je ponosno Veso.

Kroz životno iskustvo, Veso je imao mnogo teških početaka, ali kako ističe vremenom i trudom, sve se savlada. Ovaj događaj još jedan je od pokazatelja da se položaj slepih i slabovidih osoba poboljšava i da dolazi do pomeranja sa društvene margine i polakog pobijanja određenih predrasuda, dodaje naš sagovornik. Reakcije okoline, ipak su učinile da ponos i sreća strastvenog šahiste, budu još veći.

Olimpijada se održala od 16. do 26. oktobra a učestvovalo je ukupno 22 države i Kosovo. Prvo mesto osvojila je Ruska federacija, drugo mesto  Poljska, dok je Srbija osvojila treće mesto.

Tekst je objavljen u okviru projekta Subotica – život, ljudi, događaji, koji je sufinansiran sredstvima iz budžeta Grada Subotice. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Preporučujemo još …


Kroz Grad
Vesti dana - video

Kroz Grad
Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Fejsbuk

Emisije

U sred srede

RTV Subotica

U sred srede

Poslovni intermeco

RTV Subotica

Poslovni intermeco

Subotička događanja

RTV Subotica

Subotička događanja

Opušteno

RTV Subotica

Opušteno

Likovni tragovi

RTV Subotica

Likovni tragovi

U susret istini

RTV Subotica

U susret istini

Subotica grad sporta

RTV Subotica

Subotica grad sporta

Sport

RTV Subotica

Sport
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad
Vojvođanski Magazin