instagram
 
instagram

Društvo

Dodeljeni sertifikati za znanja i veštine stečene  kroz radno ili životno iskustvo

RTV Subotica • Sanela Simeunović • 13. oktobar 2021. • 14:36 •

 Dodeljeni sertifikati  za znanja i veštine stečene  kroz radno ili životno iskustvo

Prvim kandidatima  koji su svoja znanja i veštine stečene  kroz radno ili životno iskustvo potvrdili kroz postupak priznavanja prethodnog učenja, dodeljeni su sertifikati  u Politehničkoj školi. Ukupno je podeljeno 13 potvrda znanja i veština samoukih majstora.

Priznavanje prethodnog učenja je postupak kojim je omogućeno ljudima koji nemaju formalno obrazovanje u nekoj oblasti, ali su kroz rad naučili da obavljaju određeni posao, da steknu sertifikate i da se na taj način njihovo radno iskustvo vrednuje. Uverenje o stečenim kompetencijama ili sertifikat  o stečenoj kvalifikacija na tržištu rada vrednuje se jednako kao javne  isprave stečene kroz formalno obrazovanje. Ono što je zajedničko za prvih 13 polaznika je to što su kroz rad stekli znanja i da su zaposleni na Regionalnoj deponiji u Subotici.

Politehnička škola u Subotici prva je škola u Srbiji u kojoj je moguće steći ovu vrstu kvalifikacije, kako ističe direktor Iso Planić,  ovo je veliki korak u unapređenju sistema znanja.

Ostvareni su uslovi da građani koji su na ovaj način stekli određena iskustva i ostvare svoja prava, kažu iz Agencije za kvalifikacije. U planu je da se uključe i druge škole na nivou države. Usklađen je i zakonski okvir kojim se priznaje ovog oblika učenja, a Politehnička škola je pionir u svemu ovome, navodi pomoćnik ministra prosvete, Miloš Blagojević.

Iz lokalne samouprave ističu da je velika čast i zadovoljstvo što je baš u našem gradu izabrana škola za pilot projekat, ali i što je uključena Regionalna deponija u Subotici, te je na ovaj način obuhvaćeno dva projekta. Pripreme za uvođenje postupka priznavanja prethodnog učenja Ministarstvo prosvete,nauke i tehnološkog razvoja sprovelo je uz podršku projekta  koji  finansira Evropska unija pod nazivom „ Razvoj integrisanog sistema nacionalnih kvalifikacija u Republici Srbiji”. 

Preporučujemo još …


Kroz Grad
Vesti dana - video

Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Fejsbuk

Emisije

U sred srede

RTV Subotica

U sred srede

Poslovni intermeco

RTV Subotica

Poslovni intermeco

Subotička događanja

RTV Subotica

Subotička događanja

Opušteno

RTV Subotica

Opušteno

Likovni tragovi

RTV Subotica

Likovni tragovi

U susret istini

RTV Subotica

U susret istini

Subotica grad sporta

RTV Subotica

Subotica grad sporta

Sport

RTV Subotica

Sport
Budi human - Helena