Yunet
 

Zdravlje

Prekomerna upotreba interneta utiče na mentalno zdravlje mladih

TV Sombor • Redakcija TV Sombor • 11. oktobar 2022. • 00:00 •

Prekomerna upotreba interneta utiče na mentalno zdravlje mladih

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija u Vladi Republike Srbije Tatjana Matić ističe da je briga o mentalnom zdravlju jedno od najvažnijih pitanja današnjice, pogotovo u kontekstu digitalnog doba, odnosno zastupljenosti tih tehnologija, i to naročito među mladima.

Matić je, povodom obeležavanja Svetskog dana mentalnog zdravlja, ukazala na to da ukoliko deca i mladi provode previše vremena na internetu ili u igranju igrica to može negativno uticati na njihovo mentalno zdravlje.

Ona je naglasila značaj insistiranja na edukaciji i prevenciji, dodavši da je isto tako važno obezbediti snažnu podršku deci, mladima i svima koji o njima brinu i u slučajevima kada dođe do problema.

Prema njenim rečima, istraživanje sprovedeno u okviru programa Nova pismenost, koji sprovode USAID i „Propulsion“, pokazuje da 93 odsto dece u Srbiji uzrasta do 10 do 18 godina ima lični mobilni telefon, da 47 odsto dece koristi internet više od tri sata dnevno, dok je više od polovine mladih doživelo neprijatnosti na internetu.

Matić je napomenula da korišćenje informacionih i komunikacionih tehnologija pomaže mladima da istraže svoja interesovanja, dele ideje i mišljenja, razvijaju komunikacijske veštine i sklapaju prijateljstva.

Međutim, kako je dodala, postoji velika odgovornost roditelja, staratelja i nastavnika, koji treba da usmere decu i pokažu im kako da ispravno koriste digitalne tehnologije i time doprinesu očuvanju njihovog mentalnog zdravlja.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Emisije

SportiCom

TV Sombor

SportiCom
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad