Yunet
 

Sport

Fudbalski klub „ŽAK“ proslavio 98. rođendan

TV Sombor • Redakcija TV Sombor • 5. decembar 2022. • 00:00 •

Fudbalski klub „ŽAK“ proslavio  98. rođendan

FK „ŽAK“ je u petak 2.decembra svečano obeležio 98 godina svog zvaničnog postojanja i rada.

Fudbalski klub sa „stadiona kraj pruge“ je osnovan 1924. godine i trenutno se takmiči u Područnoj ligi Sombor, petom novou srpskog fudbala. Somborski „crno-beli“ su, drugi živi najuspešniji fudbalski klub u gradu. 1922.godine od već postojećeg fudbalskog kluba „Radnički“ u Somboru, izdvojili su se svi zaposleni u železnici i odlučili da osnuju svoj klub. Poslata pristupnicu Podsavezu, ali kao samostalni klub u takmičenje se uključio 1924. godine i sve ostalo je istorija. Recimo iz bogate istorije još i to da je Stadion “kraj pruge” izgrađen je 1938. godine za potrebe Somborskog Sportskog Udruženja. Od 1945. do 1953. godine zvao se Gradski stadion i zajednički su ga koristili fudbalski klubovi „Radnički“ i „ŽAK“.

Ove godine rukovodstvo kluba na čelu sa predsednikom Vladimirom Marjanacem, povodom 98.rođendana je okupilo fudbalere, trenere, veterane, prijatelje i navijače u prijatnom ambijentu Vile „Tamara“ da se uz prigodnu večeru, muziku i gledanje utakmice reprezentacije Srbije na Svetskom prvenstvu obeleži ovaj datum.

„Kraj godine je uvek trenutak da se sumiraju utisci iz prethodnih meseci, a život kluba su ove godine obeležili i lepi i manji lepi trenuci. Moja lična satisfakcija kao trenutno predsednika kluba i osobe koja je poslednje tri godine na ovom mestu ali u stvari od svoje 7 godine na stadionu kraj pruge, je to što je nakon više od 15 godina, klub ponovo uspostavio kontinuirani rad sa najmlađim selekcijama, koje su budućnost ne samo somborskog nego i srpskog fudbala. „ŽAK“ kao klub sa evo još malo vekovnom tradicijom oduvek važi za rasadnik talenata i mnogi igrači koji su započeli i odrasli na „ŽAK-u“ su obeležili ne samo somborski fudbal nego i fudbal u ovom regionu, a neki i šire. U omladinskom pogonu imamo oko 100 dečaka i devojčica koji rade pod stručnim nadzorom trenera Kvrgića, Dabića, Đurđevića, Vikasa, Rađenovića i Đenića. Svoju ljubav i znanje prema ovom sportu iz dana u dan prenose na najmlađe fudbalere kojih je iz dana u dan, iz meseca u mesec, sve više na stadionu. Brojnost svih selekcija raduje ne samo naš klub, već i ostale klubove i sve sportske radnike koji učestvuju u radu Fudbalskih saveza Sombor, Vojvodine i Srbije. Ponavljam da nam je najveća radost u klubu što imamo u svim uzrasnim kategorijama koje postoje svoje predstavnike i u takmičenjima koje postoje su uvek pri samom vrhu. Što se tiče seniorske selekcije lepo je reći da smo na početku godine bili u borbi za najviši plasman u Ligi, ali nismo uspeli iz mnogih razloga. Došlo je posle do odlaska nej+kih igrača, podmlađivanja ekipe i krenulo se u novu sezonu. 10. mestom na polusezoni nismo zadovoljni ali pokušaćemo da na proleće popravimo utisak“, istakao je Vladimir Marjanac, predsednik FK „ŽAK“.

Kako to obično biva u ovakvim proslavama, najvrednijima članovima u toku protekle godine, kao i velikim prijateljima kluba, podeljeni su prigodni pokloni, u slast je pojedena rođendanska torta a svima upućena zahvalnost što su došli, sa pozivom da se u istom i još širem sastavu vide i za 100 rođendan.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Emisije

SportiCom

TV Sombor

SportiCom
Budi human - Helena