Yunet
 

Privreda

Pred Srbijom period intenzivnog ulaganja u energetski sektor

TV Sombor • Redakcija TV Sombor • 9. mart 2023. • 00:00 •

Pred Srbijom period intenzivnog ulaganja u energetski sektor

Ministarka rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Dubravka Đedović razgovarala je sa predstavnicima Saudijskog fonda za razvoj, koji su u poseti Beogradu, o dugoročnim strategijama u oblasti rudarstva i energetike.

Đedović je istakla da je pred Srbijom period intenzivnog ulaganja u energetski sektor, s obzirom na to da se nalazimo u procesu energetske tranzicije kojom ćemo menjati naš energetski miks, vodeći računa o tome da obezbedimo sigurnost snabdevanja.

Prema njenim rečima, u narednih pet godina, u planu je niz strateških projekata za koje su neophodne investicije od nekoliko milijardi evra, pre svega u proizvodne kapacitete, ali i za jačanje prenosne i distributivne mreže, koja će nam omogućiti više OIE na mreži.

Ministarska je navela da je u toku zrada strateških dokumenata, integrisanog nacionalnog energetskog i klimatskog plana i nove strategije razvoja energetike, koji će utvrditi dugoročne ciljeve i prioritete kako bi se smanjili negativni uticaji energetike na životnu sredinu, vodeći računa o održivosti i stabilnosti energetskog sistema.

Saudijski fond za razvoj je vladina agencija Saudijske Arabije osnovana 1974. godine i od tada finansira projekte iz oblasti transporta, energetike, poljoprivrede, vodosnabdevanja i zdravstvene zaštite.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Emisije

SportiCom

TV Sombor

SportiCom
Budi human - Helena