Yunet
 

Privreda

U Somboru održana treća sednica Parlamenta privrednika

TV Sombor • Redakcija TV Sombor • 3. mart 2022. • 00:00 •

U Somboru održana treća sednica Parlamenta privrednika

U sali Regionalne privredne komore Zapadnobačkog upravnog okruga u Somboru održana je treća sednica Parlamenta privrednika.

„Mi danas imamo redovnu treću sednicu Parlamenta Skupštine Regionalne privredne komore Sombor. Danas na dnevnom redu imamo veoma važne tačke, a to su pre svega prezentacija programa podrške privredi kroz naše goste koji će danas biti prisutni – to su predstavnici Ministarstva privrede, Fonda za razvoj i Agencije za osiguranje i finansiranje izvoze. Takođe danas imamo još jednu lepu temu, podelićemo jubilarne nagrade i nagrade najzasluženijim privrednicima u regionu“, ističe Zoran Bulatović, direktor PKS RPK Sombor.

Kao što je rečeno predstavnici Ministarstva privrede, Fonda za razvoj i Agencije za osiguranje i finansiranje izvoze na sednici su prezentovali otvorene pozive i programe podrške privredi.

„Ministarstvo privrede u 2022. godini nastavilo je svoju dosadašnju politiku razvoja preduzetništva i konkuretnosti i u tom smislu opredelilo je 2,5 milijarde dinara bespovratnih sredstava za sprovođenje programa finansijske podrške početnicima u poslovanju, žena preduzetnicama i mladim i daljem razvoju mikro, malih i srednjih privrednih društava i preduzetnika. Očekivana vrednost odobrenih zahteva po navedenim programima podrške je 1.050, a očekivana vrednost investicije je oko 12,9 milijardi dinara. Kroz navedene programe privednici će imati mogućnost da nabave opremu, da izvedu određene građevinske radove, da isfinansiraju određene operativne troškove, to su sveobuhvatni programi za naše privrednike“ ističe Aleksandra Vučetić, Ministarstvo privrede – rukovodilac sektora za mala i srednja preduzeća.

„Fond za razvoj je finansijska institucija koja se bavi kreditiranjem privrednika u privatnom vlasništvu po najpovoljnijim uslovima, sa najdužim rokom trajanja kredita i sa najnižom kamatnom stopom u Republici Srbiji. Ujedno radi komisicione poslove sa Ministarstvom privrede sa delom bespovratnih sredstava, 20 – 30% su bespovratna sredstva, ostalo su kreditna sredstva Fonda. Naše prisustvo ovde je upravo da privrednicima približimo te najpovoljnije kreditne linije, delom sa subvencijama, delom izključivo kreditne linije“, istakla je Slađana Backović, direktor Fonda za razvoj.

„Cilj današnjeg skupa jeste prvenstveno da se privrednici sa ovog područja upoznaju sa tim na koji način i pod kojim uslovima mogu da ostvare pravo na dodelu sredstava podsticaja koje Ministarstvo privrede dodeljuje na osnovu zakona o ulaganjima. Moram da istaknem to da se radi o bespovratnim sredstvima podsticaja i da pravo na dodelu tih sredstava podjenako imaju kako domaći tako i strani ulagači. Dakle oni imaju ista prava i uživaju jednak položaj u pogledu svog ulaganja. Posebno bih napomenula da ukoliko određeno privredno društvo želi da ostvari pravo na dodelu bespovratnih sredstava dužno je da realizuje investicioni projekat koji podrazumeva nova ulaganja i nova zapošljavanja, a takođe ističem da kada su u pitanju podsticaji Republika Srbija preko Ministarstva privrede isključivo podstiče zapošljavanje domaćih državljana“, istakla je Lucija Dujović iz Ministarstva privrede, sektor za investiciona ulaganja.

Na sednici su podeljenje i Nagrade privredne komore Srbije.

– Nagradu za poslovnog lidera u 2021. godini dobio je Slobodan Lovrić
– Nagradu za poseban doprinos ravoju privrede regiona u 2021. godini dobilo je preduzeće „Agriser“ doo Aleksa Šantić
– Nagradu za poslovni uspeh dobila u 2021. godine je Kompanija „Meteor Commerce“.

„Nagrade kao nagrade, uvek su dobrodošle dođe malo sujeti pa da se zadovolji čovek, ali to je posledica nekog teškog i odgovornog rada svih nas. Tako da je ono neki sled događaja koji se nadomestio jedan na drugi. U ovom vremenu svaka nagrada je priznanje da smo nešto postigli, a posebno u ovoj situaciji u kakvoj jesmo u poslednjih godina posebno u privredi“, rekao je Slaviša Drobilović, suvlasnik Kompanije „Meteor Commerce. “

„Svaka nagrada naravno uvek prija onome ko je dobija jer pokazuje to da je ipak neko ko je kompetentan primetio da onaj ko je nagrađen nešto znači u tom delu i u toj sferi života gde on pretežno sprovodi svoje aktivnosti. Nagrada nam prija, posebno iz razloga jer je ona usledila u godini u kojoj je „Meteor Commerce“ obeležio 25 godina uspešnog postojanja“, zaključuje Jeca Ilić, generalni direktor Kompanije „Meteor Commerce“.

Na sednici su dodeljene i jubilarne nagrade:

Za 30 godina poslovanja nagrade su dobili – Apatintrans doo, Sinagoga doo, Signal doo i Birograf doo, dok su nagradu za 20 godina poslovanja dobili: Šulex doo, Šljivić doo i Majs doo.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Emisije

SportiCom

TV Sombor

SportiCom
Budi human - Helena