Yunet
 

Poljoprivreda

U Bačkom Monoštoru održani 23. Monoštorski pčelarski dani

TV Sombor • Redakcija TV Sombor • 8. februar 2023. • 00:00 •

U Bačkom Monoštoru održani 23. Monoštorski pčelarski dani

Pčelarsko društvo „Pčela“ Bački Monoštor, priredilo je program za predstavnike prijateljskih pčelarskih društava sa teritorije Zapadnobačkog okruga, Subotice, Republike Hrvatske, prijatelje iz udruženja lovaca i ribolovaca, kao i članove društva domaćina, sa ciljem razmene iskustava i unapređenja pčelarstva na lokalu. Stručni deo skupa održan je u „Pčelarskoj učionici“ Periškić, gde su domaćini bili Anica i Ivica Periškić.

Skup je otvorio Stevan Štrangar – predsednik monoštorskog pčelarskog društva,pozdravljajući tom prilikom sve prisutne, dok su se pčelari minutom ćutanja prisetili i kolege pčelara Lovre Milera. Anica Periškić je goste pozdravila pesmom dobrodošlice, predstavljajući atrakcije Bačkog Monoštora.

O istorijatu pčelarstva u selu govorio je Ivica Periškić, obuhvatajući period od 1570. do 1941. godine. Istaknuta je duga tradicija bavljenja ovim poslom i značaj neodustajanja od iste, bez obzira na brojne opasnosti i rizike koji danas prate ovu delatnost. Govorio je i o aktivnostima i planovima za iduću godinu u radu Dečije pčelarske sekcije „Bodroška pčelica“.
Najzer košnicu koja je veoma specifična i česta u upotrebi u Bačkom Monoštoru predstavili su Marin Ivakić iz Monoštora i Savo Tadić iz Stanišića.

Ovom prilikom, kolegama pčelarima predstavljen je pionirski poduhvat domaćina – komora za inhalaciju, koja će služiti za unapređenje imuniteta i zdravlja i kao novi turistički sadržaj za posetioce. Pčelarstvo kao važan deo turističke ponude Bačkog Monoštora predstavljeno je kroz primer ovog domaćinstva, koje kroz edukaciju podiže svest posetiocima o značaju pčela za životnu sredinu i ceo ekosistem.

Druženje je završeno neformalno, uz zajednički ručak i „pčelarske priče“, koje su dragoceni deo ovakvih skupova.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Emisije

SportiCom

TV Sombor

SportiCom
Budi human - Helena