Yunet
 

Poljoprivreda

(VIDEO) U Somboru održan 46. Međunarodni sajam peradarstva

TV Sombor • Redakcija TV Sombor • 30. januar 2023. • 00:00 •

(VIDEO) U Somboru održan 46. Međunarodni sajam peradarstva

Društvo odgajivača sitnih životinja „Sombor 1871“ je pod pokroviteljstvom Grada Sombora tokom proteklog vikenda održao 46. Međunarodni sajam peradarstva.

Nakon punih 35 godina, Srbija je dobila priliku da baš na ovom sajmu bude domaćin i manifestacije „Evropska izložba balkanskih rasa“, a u okviru međunarodnog sajma održava se još i III Memorijal „Prim. dr Zoran Parčetić Nona“, Državni šamppionat sitnih životinja Republike Srbije, Savezna izložba sportskih golubova pismonoša Srbije, te izložba ukrasnih ptica i teraristike.

Prisutnima ovom prilikom su se obratili Igor Gromilović, predsednik Društva odgajivača sitnih životinja „Sombor 1871“, Sandar Đorđević, predsednik Asocijacije udruženja odgajivača sitnih životinja Srbije, pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Nenad Katanić, Zoran Der, direktor Kompanije „Europetrol“ i zamenica gradonačelnika grada Sombora Ljiljana Tica.

„I pored svih problema koje smo imali oko prostora, evo nas danas u novom prostoru posle punih 50 godina od osnivanja prvog Sajma peradarstva ovde u Somboru. Nalazimo se u tržnom centru KTC, zahvalio bih se firmi „Europetrol“ koja nam je ustupila ovaj jedinstveni prostor i da u ove tri hale koliko ima tržni centar naše životinje mogu da se nađu. Svakako ovo sve ne bi moglo biti ispunjeno da nije bilo pre svega naših javnih komunalnih preduzeća Grada Sombora, lokalne samouprave, kao i svih firmi koje su bile tu sa nama da bi ovaj prostor izgledao ovako kako danas izgleda“, istakao je Igor Gromilović, predsednik Društva odgajivača sitnih životinja „Sombor 1871“.

„Srbija je zadnji put imala evropsku manifestaciju 1975. godine u Beogradu. Dugo smo čekali na ovaj dan, da jedna manifestacija evropskoj značaja bude u Srbiji. Žao mi je što se na tom putu naše lake i uspešne realizacije isprečio problem gde smo jako kao dobili potvrdu sale i samim tim smo uskraćeni za mnogo veću posetu te izložbe i sam rad i trud da se to realizuje je bio još veći. Posebno bih se zahvalio drugarima iz Bosne i Hercegovine i Makedonije koji su uspeli da se u kratkim rokovima pojave na ovom sajmu“, rekao je Sandar Đorđević, predsednik Asocijacije udruženja odgajivača sitnih životinja Srbije.

„Ja ću sebi dati za pravo, i to sam Igoru i rekao, zaista imam potrebu da posle svih ovih godina pokrenem jednu inicijativu koja bi se sama nekako nametnula, a to je da posle svih ovih godina Grad Sombor kao dokazan organizator i ovo veliko udruženje koje je organizator ovakve manifestacije treba da dobije bolju podršku. Ja mislim da je vreme da lokalna samouprava uz pomoć drugih institucija, dobro porazmisli o tome da se napravi jedan ozbiljan prostor, sajamski prostor, koji bi bio funkcionalan i koji bi mogao u svakoj meri da odogovori ovakvoj manifestaciji“, između ostalog rekao je Nenad Katanić, pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

46. Međunarodni sajma peradarstva zvanično je otvorila državna sekretarka u Ministarstvu poljoprivrede, šumarastva i vodoprivrede Dušanka Golubović.

„Posebno ovu priliku koristim da se zahvalim organizatorima Društvu odgajivača sitnih životinja „Sombor 1871″ koji je uz brojne prepreke uspelo da nakon 35 godina Srbiju učini domaćinom Evropske izložbe balkanskih rasa. Somborska kaporka, somborski plavosrcasti letač obavezuju nas da i ubuduće radimo na njihovoj prepoznatiljivosti, a tradicija gajenja golubova pismonoša podseća nas na ulogu koju životinje imaju u društvu kroz vreme. Obzirom da i ovaj Sajma stavlja do znanja značaj koji imaju kako tradicija tako i autohtone vrste posebno mi je zadovoljstvo što danas imam priliku da ga proglasnim zvanično otvorenim“ istakla je Dušanka Golubović, državna sekretarka.

Treba napomenuti da je ovogodišnji sajam okupio oko 500 izlagača sa više od 3000 eksponata.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Emisije

SportiCom

TV Sombor

SportiCom
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad