Yunet
 

Poljoprivreda

Najavljena značajno veća sredstva za subvencije i dodatnu pomoć poljoprivrednicima

TV Sombor • Redakcija TV Sombor • 8. novembar 2022. • 00:00 •

Najavljena značajno veća sredstva za subvencije i dodatnu pomoć poljoprivrednicima

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vlade Republike Srbije saopštilo je da će budžet resornog ministarstva za 2022. godinu, nakon rebalansa, biti uvećan za 16,5 milijardi dinara i iznosiće 78,5 milijardi dinara, što predstavlja gotovo 5,3 odsto poreskih prihoda budžeta zemlje.

Za direktna plaćanja koja se odnose na premiju za mleko, osnovne podsticaje za biljnu proizvodnju i podsticaje u stočarstvu obezbeđeno je dodatnih 7,7 milijardi dinara, a za mere ruralnog razvoja 2,87 milijardi dinara.

Pored vanrednih mera pomoći proizvođačima suncokreta, finansijsku podršku će dobiti i proizvođači šećerne repe roda 2023. u iznosu od 35.000 dinara po hektaru, a najviše do 500 hektara, za ostvareni prinos od najmanje 50 tona po hektaru plative šećerne repe.

Takođe, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede će podržati subvencionisanje dela kamate za period odlaganja otplate kredita (grejs period) odobren reprogramom, od 6-12 meseci, a koji su subvencionisani po osnovu Pravilnika o kreditnoj podršci.

Do kraja godine biće obezbeđeni i dodatni podsticaji poljoprivrednim gazdinstvima na ime regresa u iznosu od 20 dinara po litri goriva, za 50 litara po hektaru, za maksimalno 20 hektara (maksimalno 20.000 dinara po gazdinstvu).

U saradnji sa Republičkom direkcijom za robne rezerve, do kraja godine biće realizovana i bespovratna isporuka do 15.000 tona merkantilnog kukuruza u cilju upućivanja pomoći uzgajivačima mlečnih krava.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Emisije

SportiCom

TV Sombor

SportiCom
Budi human - Helena