Yunet
 

Poljoprivreda

Kompanija „Meteor Commerce“ vrši otkup i prijem suncokreta roda 2022. godine

TV Sombor • Redakcija TV Sombor • 17. avgust 2022. • 00:00 •

Kompanija „Meteor Commerce“ vrši otkup i prijem suncokreta roda 2022. godine

Početak žetve suncokreta je već bacio poljoprivrednike u brigu jer prvi otkosi pokazuju da će rod biti skoro prepolovljen u odnosu na prošlu godinu. Visoke dnevne temperature i neodostatak padavina i vlage učionio je da suncokreta bude znatno manje.

„Moramo priznati da je godina kao godina sama po sebi teška, vidite i sami u kakvoj smo situaciji što se tiče suše i nedostatka vlage u zemlji, ali žetvu smo krenuli i žetvu ćemo održati ove godine kao što smo svi očekivali. Prvi koji je na redu jeste suncokret koji se trenutno pokazuje da nije u lošoj kondiciji, imamo raznoraznih terena i prinosa. Neki prinosi su katastrofalni koji su nekih 500-600 kila po jutru, ali imamo negde i od 1.100, 1.200 do 1.500 kila po jutru – ovo pričamo o gornjem delu terena. Danas ili za koji dan krećemo u donje terene gde se očekuje mnogo bolji prinos i mnogo bolji kvalitet suncokreta“, rekao je Vatroslav Drobilović, šef logistike i tehnički direktor u Kompaniji „Meteor Commerce“.

Kompanija „Meteor Commerce“ vrši otkup i prijem suncokreta roda 2022. godine. Tim povodom smo posetili „Meteor“ i saznali o kojim otkupnim mestima je reč i koje uslove je potrebno ispoštovati.

„Tako je „Meteor Commerce“ je krenuo u otkup kao i svake godine, pripremljeni smo kao što vidite iza nas da su silosi operativni i spremni su za rad. Otkup je počeo pre desetak dana, „Meteor Commerce“ vas čeka ovde tehnički i finansijski pripremljen, nadamo se da ćemo i ovu godinu isterati na kraju kako treba. Otkupna mesta su ista kao i svake godine, širimo se u svakom mogućem pogledu, ali glavna otkupna mesta su: Veliki silos (bivša Zadrugarka), Telečka, Bezdan, Kolut, Prigrevica, Kljajićevo – sva ta otkupna mesta koja smo godinama imali unazad i danas dan ćemo ih koristiti i čekamo vas sve na tim otkupnim mestima. Što se tiče samog kvaliteta suncokreta i uslova za otkup kao i svake godine pridržavaćemo se svih standarda. Gledaćemo tu da izađemo našim vernim kooperantima u susret da to bude što bolje, efikasnije i što brže za sve nas, a videćemo na kraju šta će godina doneti“.

Nakon suncokreta na red dolaze soja i kukuruz, koji je na prvi pogled u dosta lošijem stanju nego suncokret.

„Kako kukuruz tako i soja, očekujemo za nekih desetak dana prve otkose i soje pa možda čak i kukuruza. Videli ste sami na atarima šta se nalazi, kakva je situacija. Za kukuruz u nekim delovima atara imam osećaj da bismo početi skidati, međutim dok se ne uđe kombajnima u atar i ne vidimo prve otkose, ne možemo ništa reći. Teško je prognozirati kakva će konkretno biti godina“, zaključuje Drobilović.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Emisije

SportiCom

TV Sombor

SportiCom
Budi human - Helena