Yunet
 

Kultura

Održani 14. „Veljkovi dani“

TV Sombor • Redakcija TV Sombor • 8. novembar 2022. • 00:00 •

Održani 14. „Veljkovi dani“

U organizaciji Gradske biblioteke „Karlo Bijelicki“ u Somboru je 3. i 4. novembra održana 14. književna smotra „Veljkovi dani“.

Svečano otvaranje i okrugli sto na temu „Životne i književne istine u prozi Veljka Petrovića“ održano je prvog dana u Velikoj sali gradske Županije. Učesnici kritičko-naučnog skupa bili su: Žaklina Duvnjak Radić, Milica Kecojević, Marija Blagojević, Nikola Marinković i Mileta Aćimović Ivkov.

Drugog dana, u nedelju su dodeljene nagrade „Gran pri Golubić“ i „Veljkova golubica“ za 2022. godini.

„Juče smo otvorili 14. književnu smotru „Veljkovi dani“ okruglim stolom na temu „Životne i književne istine u prozi Veljka Petrovića“ na istom ovom mestu. Imali smo izuzetne goste i bilo je fantastično. Danas popodne smo u našim prostorijama organizovali program za najmlađe pripovedače i dodelu nagrade „Gran pri Golubić“ u 3 uzrasne kategorije i bilo je teško odabrati najbolje. Prijavljeno je preko 70 radova, dobijali smo radove iz Jagodine, Paraćina, Niša, Bele Palanke, Novog Sada, Sombora. Ovo je podsticaj mladim ljudima da pišu jer književnost je nešto što ispunjava dušu“, rekla je Nataša Turkić, direktorica Gradske bibilioteke „Karlo Bijelicki“ Sombor.

Kao i protekih godina pre zvanične dodele nagrade „Veljkova golubica“ organizovan je okrugli sto u Velikoj sali gradske Županije na kome je predstavljen portret laureata iz 2020. godine – Jovice Aćina, koji je na žalost bio sprečen da i sam prisustvuje. O njemu su te večeri govorili Simon Grabovac, Snežana Savkić, Marina Avramović i Mileta Aćimović Ivkov.

Pre uručenja nagrade„Veljkova golubica“ obrazloženje je pročitao predsednik žirija za dodelu nagrade Mileta Aćimović Ivkov.

„Radoslav Petković veoma pažljivo bira teme i precizno komponuje knjige koje piše. Sa znatnim udelom erudicije i eseističkim načinom oblikovanja proznog teksta izgradio je uverljiv i prepoznatljiv pripovedni svet i stvaralački stil U Radoslavu Petkoviću srpska proza ima danas jednog od najizrazitijih predstavnika. Nagrada koja nosi ime Veljka Petrovića to i potvrđuje“, rekao je ovom prilikom Mileta Aćimović Ivkov.

Radoslavu Petkoviću nagradu koja se sastoji iz tri dela uručila je direktorica Gradske biblioteke „Karlo Bijelicki“ Nataša Turkić.

„Piscu svaka nagrada nešto znači, jer mu daje nadu da pripada nekom društvu izabranih, posebno kad pogleda koje sve dobio ovu nagradu“, zaključuje Radoslav Petković, pisac i ovogodišnji dobitnik „Veljkove golubice“.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Emisije

SportiCom

TV Sombor

SportiCom
Budi human - Helena